Rolnictwo, leśnictwo i rybactwo, nauki weterynaryjne

Decydenci korzystają z modeli predykcyjnych. W ramach unijnego projektu opracowano wszechstronną, dostosowaną do indywidualnych potrzeb platformę modelowania w dziedzinie rolnictwa, która zapewni bardziej precyzyjny obraz wpływów polityk rolnych oraz niepewności na rolników i podejmowane przez nich decyzje.
Badacze mieli na celu zwiększenie bezpieczeństwa żywnościowego przez konwersję niewydajnych szlaków fotosyntezy u niektórych roślin spożywczych i paliwowych w szlaki używane przez wysoce produktywne rośliny takie jak kukurydza.
Rośliny, podobnie jak zwierzęta, posiadają układy odpornościowe, które potrafią rozpoznawać i odpowiadać na ataki ze strony obcych organizmów. Pożyteczne mikroorganizmy glebowe, takie jak ryzobakterie i grzyby Trichoderma mogą wywoływać podobny rodzaj odporności, nazywanej indukowaną odpornością systemiczną (ISR).
Choroby zwierzęce mogą powodować poważne szkody społeczne, gospodarcze i środowiskowe, a w przypadku chorób odzwierzęcych, zagrażać zdrowiu ludzkiemu. Środki unijne pomogły stworzeniu globalnego strategicznego sojuszu na rzecz poprawy koordynacji badań nad tymi chorobami.
Uczestnicy międzynarodowego projektu badawczego gromadzą dane dotyczące stresu środowiskowego u roślin uprawnych, aby pomóc hodowcom w tworzeniu lepszych kultywarów.
Dwa zaproszenia do realizacji badań zaowocowały realizacją 14 projektów na temat promowania rynków żywności ekologicznej i systemów rolnych, zarówno w Europie, jak i na świecie.
Rocznie przemysł przetwórstwa owoców i zbóż w Europie i Indiach generuje miliony ton produktów ubocznych, które są głównie utylizowane jako odpady. Przekształcanie takich produktów ubocznych w składniki produktów spożywczych i nowe produkty może pomóc w zwiększeniu zysków i zrównoważonego rozwoju.
Słodkie sorgo posiada wiele zalet, których brakuje innym roślinom uprawnym w kontekście produkcji cukru na biopaliwa. Duże międzynarodowe konsorcjum opracowało nowe hybrydy, modele upraw i analizy zrównoważenia w celu wsparcia eksploatacji upraw w rozlicznych środowiskach.
Drugą transzę finansowania UE przyznano, aby skonsolidować postępy, jakie osiągnięto w ramach inicjatywy poświęconej badaniom na rzecz rozwoju w dziedzinie rolnictwa.
Konopie siewne, tradycyjnie hodowane ze względu na włókna, nasiona i związki psychoaktywne, cieszą się ponownie rosnącym zainteresowaniem w kontekście produkcji innowacyjnych biomateriałów.
Naukowcy identyfikują geny i fizyczne cechy wpływające na wydajność i okres życia upraw soi w czasie suszy i w warunkach deficytu azotu.
Zaufanie konsumentów stopniowo spada w związku z obawą o stan zdrowia inwentarza żywego przeznaczonego do celów komercyjnych. W ramach inicjatywy UE zaprojektowano nowatorskie metody mające poprawić stan zdrowia krów mlecznych w ekologicznych gospodarstwach mlecznych.
Postępy w globalnym przemyśle rolnym są źródłem nowych wyzwań, a obawy dotyczące konkurencyjności europejskiego sektora rolno-spożywczego nieustannie dają się we znaki. W ramach unijnej inicjatywy wykorzystano innowacyjne metody tworzenia zaleceń w sprawie polityki, które zwiększą konkurencyjność europejskich łańcuchów żywnościowych.
Naukowcy opracowują narzędzia i wytyczne dla monitorowania długoterminowego zdrowia zwierząt mających kontakt z paszami otrzymywanymi z upraw modyfikowane genetycznie (GMO).
Badacze w UE budują i testują zautomatyzowany skaner do szybkiego pomiaru zawartości mięsa i tłuszczu w tuszach wieprzowych.
Naukowcy wykorzystali zaawansowane narzędzia z zakresu biologii molekularnej do poprawy asymilacji fosforu u popularnej rośliny uprawnej zwanej prosem włoskim.
W ramach unijnego projektu opracowywana jest metoda określania i certyfikowania składu pasz zwierzęcych przy pomocy metod genetycznych. Uczestnicy projektu wybrali 31 gatunków mających wchodzić w skład pasz, a jak dotąd skuteczne wykrywanie docelowego DNA umożliwiają dwie procedury badawcze.
Naukowcy pracują nad modelami i narzędziami o zastosowaniu przemysłowym, które umożliwią efektywną i przyjazną ekologicznie produkcję drobiu i wieprzowiny.
Dzięki finansowaniu ze środków UE pewien irlandzki instytut badawczy znalazł się w czołówce ośrodków badań w dziedzinie rolnictwa i ogrodnictwa na Ziemi i poza nią.
Naukowcy opracowali system czujników, który — jako pierwszy — umożliwi rolnikom ocenę stanu składników odżywczych ich gleby w dowolnym czasie i miejscu.
Dzięki dofinansowaniu ze środków UE międzynarodowa sieć może wspierać działania na rzecz ochrony roślin.
Naukowcy zbadali białka transportujące fosforan zarówno u roślin, jak zwierząt. Metabolizm fosforanu ma niezwykle istotne znaczenie dla współczesnego rolnictwa.
Pewien grzyb glebowy zagraża europejskiej branży produkcji oliwy. W ramach unijnego projektu zbudowano urządzenie umożliwiające szybkę analizę próbek, obejmującą amplifikację DNA i zastosowanie metod elektrochemicznych, która pomaga walczyć z chorobą roślin.
Poprzednie
Kanał RSS dla tej listy


Polityka Prywatności