Rolnictwo, leśnictwo i rybactwo, nauki weterynaryjne

Mamy świadomość, że soki, jako produkty powstające z warzyw i owoców zawierają pochodzące z nich witaminy oraz inne, cenne składniki odżywcze. Jednocześnie na temat soków wciąż krąży wiele fałszywych przekonań. Wynikają one przede wszystkim z nieznajomości przepisów prawa, jakimi objęta jest produkcja soków, a także z nieznajomości samego procesu ich powstawania. Straszymy się nawzajem zawartością konserwantów, „bombą cukrową” czy rozcieńczanym skoncentrowanym sokiem. W efekcie, zagubieni w gąszczu sprzecznych informacji nadal nie wiemy, co jest prawdą, a co tylko powtarzanym uparcie o sokach mitem.
200 odmian, 5 podstawowych kolorów i całe mnóstwo witamin i substancji odżywczych – tak w skrócie opisać można paprykę – wartościowe, jednak często niedoceniane warzywo, zawierające ponad cztery razy więcej witaminy C niż cytryna. Dostępna w Polsce przez cały rok, stanowić może wartościowe oraz niezwykle smaczne uzupełnienie codziennej diety.
W obliczu rosnącej konkurencji w branży spożywczej na całym świecie UE postanowiła zmierzyć się z tym wyzwaniem poprzez opracowanie innowacyjnego zintegrowanego pasteryzatora i homogenizatora do pokarmów płynnych, takich jak mleko i soki owocowe.
Nutrigenomika zajmuje się badaniem związku między żywnością a ekspresją genów. Możliwość planowania zaleceń żywieniowych na podstawie indywidualnego profilu genetycznego to fascynująca koncepcja, którą badano niedawno w ramach inicjatywy UE.
Czy wiesz, że w Polsce marnuje się 9 ton jedzenia rocznie? A według badań Eruostatu dwie trzecie Polaków wyrzuca produkty żywnościowe nawet przed upłynięciem terminu przydatności do spożycia? Problem chcą rozwiązać m.in. studentki Wyższej Szkoły Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie, które wspólnie z kolegami z politechniki stworzyły aplikację „Food My Friend”.
Bywa, że aż 45% złowionych ryb zostaje odrzuconych ze względu na niewłaściwe metody przechowywania. Międzynarodowy zespół naukowców wspieranych ze środków UE zbadał straty popołowowe w sektorze rybołówstwa, aby pomóc w realizacji wyznaczonych przez OZN milenijnych celów rozwoju w zakresie eliminacji głodu i ubóstwa.
Nowe produkty spożywcze i innowacje wprowadzane do przemysłu spożywczego często nie spełniają pokładanych w nich nadziei. Dokładniejsze poznanie potrzeb konsumentów oraz usprawnienie komunikacji między głównymi graczami w procesie innowacji mogłyby pomóc w rozwiązaniu tego problemu.
Zmniejszenie zużycia zasobów naturalnych i ograniczenie ilości generowanych odpadów to cele, do których powinien dążyć cały świat. Zwiększenie wykorzystania biodegradowalnych materiałów opakowaniowych w Europie o zaledwie 5% pozwoliłoby ograniczyć ilość nieodnawialnych odpadów plastikowych o ponad 300 000 ton.
Biolodzy roślin, wspierani ze środków UE, opracowali biostymulant, który zwiększa produkcję żywności, zwalczając stres i choroby w komercyjnych roślinach uprawnych. Przyjazny dla środowiska produkt zawiera mieszankę naturalnych cząsteczek biologicznych.
Możliwe, że uda się niedługo zwiększyć poziom cynku w podstawowych uprawach, takich jak ryż, dzięki wykorzystaniu mechanizmu wiązania cynku, który umożliwia roślinom pobieranie tego niezbędnego mikroelementu z gleby.
Chlor jest powszechnie stosowany do mycia owoców i warzyw w warunkach przemysłowych, jednak bezpieczeństwo tej metody jest kwestionowane. W ramach unijnej inicjatywy powstały przyjazne dla środowiska technologie czyszczenia i odkażania produktów spożywczych, pomagające w kontroli bezpieczeństwa żywnościowego.
Poprzednie finansowane przez UE projekty ulepszyły pomysły, narzędzia i elementy infrastruktury, aby zachęcić Europejczyków do przestrzegania wskazówek i zaleceń dotyczących zdrowego żywienia. W celu zwalczania słabej kondycji zdrowotnej i niezdrowego starzenia się uczestnicy obecnej inicjatywy będą razem z małymi i średnimi przedsiębiorstwami (MŚP) promować powyższe kampanie.
Naukowcy odkryli nowe sygnały molekularne świadczące o dojrzewaniu winogron i spróbowali wyjaśnić, jak różne geny kontrolują ten proces.
Żywność jest częścią naszego dziedzictwa kulturowego, jednak zapadalność na zaburzenia związane z odżywianiem, takie jak otyłość i cukrzyca, rośnie. W ramach finansowanego przez UE projektu prowadzone są badania nad czynnikami odpowiadającymi za wybory żywnościowe i ich wpływ.
Wiedza o genach kontrolujących czas kwitnienia roślin uprawnych pozwoli hodowcom określać dokładnie ten czas i uzyskiwać maksymalne zbiory.
Badania nad oceną jakości miąższu pozwolą znacznie usprawnić sortowanie owoców bez konieczności ingerowania w ich wnętrze. Do tego celu naukowcy wykorzystują urządzenia, które częściej widywane są w szpitalach czy laboratoriach.
Dzięki nowemu narzędziu do wspomagania decyzji podczas wytwarzania produktów gotowych do spożycia mniejsze firmy będą mogły lepiej radzić sobie z kwestiami dotyczącymi bezpieczeństwa żywnościowego, takimi jak psucie się i skażenie żywności.
Naukowcy z UE prowadzą próby i badania genetyczne na wielką skalę w poszukiwaniu odmian jęczmienia i pszenicy, które przynosiłyby wysokie plony, pozostając jednocześnie przyjazne dla środowiska.
Nowatorskie, energooszczędne urządzenia do wytwarzania lodu na pokładzie jednostek rybackich zapewnią świeżość ryb, jednocześnie wspomagając europejskie rybołówstwo.
Imbir cieszy się coraz większą popularnością wśród Polaków - nie tylko jako aromatyczny dodatek do potraw, ale także jako panaceum na wiele dolegliwości. Ten niepozorny korzeń, dzięki olejkom eterycznym oraz substancjom żywicowym, kryje w sobie wiele prozdrowotnych właściwości – niszczy bakterie, działa przeciwbólowo i rozgrzewająco, a nawet… odchudza!
Naukowcy rozpatrują owady jako tanie i przyjazne środowisku źródło białka do wykorzystania w żywieniu zwierząt i ludzi, będące alternatywą w stosunku do obecnie używanego białka roślinnego i rybiego.
Jeden z unijnych projektów badawczych zajął się mikroorganizmami naturalnych gleb z górskich regionów Andów dla zwiększenia produktywności upraw ziemniaków społeczności wiejskich w Andach.
Europejscy konsumenci mogą już wkrótce skorzystać ze zdrowszych, lepszych jakościowo suszonych produktów mięsnych o zmniejszonej zawartości soli dzięki innowacyjnemu procesowi solenia.
Czy zdarzyło się Wam kiedyś zastanawiać, jaka dawka kawy może okazać się śmiertelna, albo czy słyszeliście, że George Washington wynalazł kawę instant? Myślicie, że kawa bezkofeinowa nie zawiera kofeiny? W świecie kawy istnieje wiele ciekawych historii, a także mitów, które często zaskakują.
Naukowcy i sektor spożywczy nieustannie poszukują sposobów na poprawę jakości żywności. W ramach unijnego projektu badane są różne metody wytwarzania zdrowszych produktów spożywczych.
Poprzednie
Następne
Kanał RSS dla tej listy


Polityka Prywatności