Sok to bogactwo substancji odżywczych i witamin. Szklanka pomarańczowego soku dostarcza do organizmu około 70% zapotrzebowania na witaminę C, a szklanka soku marchwiowego pokrywa praktycznie dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na witaminę A (w postaci prowitaminy). W każdym smaku i rodzaju soku znajdują się niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mikro- i makroelementy. A jednak wokół procesu powstawania soków narosło wiele mitów. Jak zatem powstaje sok, taki dostępny później w sklepach, w kartonie czy butelce plastikowej?
Strony zainteresowane technologią chłodzenia podjęły współpracę, aby zbadać i opracować nowe technologie na rzecz efektywniejszego wykorzystania energii i przechowywania żywności.
O sokach pisze i mówi się bardzo wiele. Jedni je kochają, inni mają bardziej sceptyczne nastawienie. Ciągle też bardzo restrykcyjne regulacje Unii Europejskiej w zakresie produkcji soków nie są powszechną informacją. Aby rozwiać wszelkie wątpliwości i usystematyzować wiedzę o sokach, zapytaliśmy o najczęściej pojawiające się informacje na ich temat dr Katarzynę Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia.
Obecnie ponad 80 milionów Europejczyków jest zagrożonych ubóstwem, w związku z czym ta część społeczeństwa jest bardziej narażona na choroby wynikające ze złego odżywiania. Badacze otrzymujący środki z UE pracowali nad utworzeniem innowacyjnych produktów żywnościowych, które umożliwią prawidłowe odżywianie w niskiej cenie.
Kawa, podobnie jak wino, posiada pewne reguły degustacji. Znając przynajmniej kilka z nich, można lepiej zrozumieć, a przede wszystkim dostrzec właściwości smaku i aromatu tego czarnego naparu. Jej bogactwo jest przeogromne - kawa posiada około 1000 różnych posmaków, z czego same espresso ma ich ponad 600. Korzystając z kilku spostrzeżeń i wskazówek, będziemy mogli na nowo odkryć urok tego napoju, który większość z nas pije każdego dnia.
Różnią się między sobą kształtem, grubością, miękkością czy dodatkami, zawsze jednak uwodzą aromatycznym, korzennym zapachem przypraw, przywołującym na myśl zimowe wieczory i rodzinną atmosferę Świąt Bożego Narodzenia. Pierniki, w przeszłości uważane za symbol dobrobytu i produkt luksusowy, dostępny jedynie najbogatszym mieszkańcom miast hanzeatyckich, zajmują obecnie czołowe miejsce wśród najpopularniejszych słodkości naszego kontynentu. Mimo największej popularności w okresie zimowym, jest to absolutnie całoroczny rarytas, który już dawno wykroczył poza tradycyjne formy zyskując coraz to nowe oblicze.
Każdy z nas zapewne ma swoją ulubioną zupę, której smak i zapach przywołuje wspomnienia o rodzinnym domu. Niektórych smaków nie sposób odtworzyć, ale warto sprawić, aby zupy często gościły na naszych stołach. Świetnie sprawdzą się zarówno jako pierwsze danie obiadu, jak i podwieczorek. Ponadto może je jeść każdy – i mały, i duży. Wyśmienicie smakują zwłaszcza teraz, kiedy piękna, złota jesień niesie ze sobą coraz chłodniejsze dni. Ciepła zupa nie tylko rozgrzewa, ale także dostarcza płynów i cennych składników odżywczych.
Konsorcjum badawcze przyjrzało się kilku gatunkom wodorostów, które mogłyby posłużyć za zamienniki soli w żywności przetworzonej.
Kasze królują na polskich stołach od kilku dobrych lat, w sklepach jest ich coraz większy wybór. Jemy je, bo są zdrowe, nietuczące, są smaczne na słono i słodko i są świetną alternatywą dla ziemniaków. A szczególnie zdrowe są dla kobiet w ciąży.
Czekolady nie możemy zrobić w warunkach domowych i m.in dlatego tak cenimy w niej dobrą jakość. Z łatwością odróżniamy tabliczkę z ,,wyższej półki” od wyrobu czekoladopodobnego. Sprawdź co decyduje o jakości czekolady?
Pod względem ceny detalicznej, jaką konsument płaci za kupowaną kawę, Polska zajmuje trzecie miejsce w Europie, po Francji i Bułgarii. Jest to głównie spowodowane tym, że najwięcej kawy importuje się bezpośrednio z krajów, które zajmują się jej uprawą, bez pośrednictwa dużych europejskich dostawców kawy. Jak pokazują prognozy, w przyszłości trend związany z eksportem kawowych ziaren bezpośrednio od ich plantatorów będzie się stale umacniać.
Trend na zdrowe odżywianie intensywnie rozwija się od wielu lat i zatacza coraz szersze kręgi. Coraz bardziej świadomie dobieramy składniki codziennego menu. Nikt nie ma wątpliwości, że nieodłącznym elementem prawidłowej diety są warzywa i owoce. Ale zaledwie 9% badanych wskazuje[1], że do grupy produktów istotnych dla zachowania zdrowej i zrównoważonej diety należą soki. A przecież sok to sok – nazwa stosowana tylko dla naturalnego produktu. Jednodniowy czy pasteryzowany z dłuższym terminem przydatności do spożycia jest źródłem tych samych witamin i substancji odżywczych, które były w warzywach i owocach, z których sok został wykonany.
Zastanawiasz się jakie tłuszcze wybierać do codziennego użytku w kuchni? W pismach i internecie krąży mnóstwo porad i opinii dotyczących tego na czym smażyć i piec oraz czym najlepiej smarować kanapki. Ale co na ten temat mówią specjaliści w zakresie żywności i żywienia? Dr Lucyna Pachocka z Ogólnopolskiego Centrum Dietetyki Instytutu Żywności i Żywienia poleca najlepsze tłuszcze do różnych zastosowań.
Badacze z UE opracowali zaawansowany system opakowania żywności, który zmniejsza ilość odpadków i zanieczyszczenia, a także ogranicza przyszłe koszty środowiskowe związane z materiałami opakowaniowymi.
Popyt na produkty piekarnicze jest codziennie tak samo wysoki, co wymusiło zmianę procesów stosowanych w branży piekarniczej. Badacze zajęli się doskonaleniem specjalistycznych komór klimatycznych.
Sektor żywności suszonej w Europie przeżywa kryzys ze względu na rosnące obawy dotyczące jej jakości oraz na coraz większe wymagania konsumentów. Celem unijnej inicjatywy jest odwrócenie tego trendu i poprawienie konkurencyjności poprzez opracowanie innowacyjnej technologii suszenia produktów bez pogarszania ich jakości.
Naukowcy z UE opracowują inteligentne opakowania spożywcze, których wygląd odzwierciedla zmiany składu chemicznego i temperatury wskazujące na psucie się żywności. Kombinacja materiałów i czujników umożliwia wykrywanie etanolu i innych substancji oraz przesyłanie danych do specjalnych skanerów.
Europejscy biolodzy zajmujący się rybami badali stadne zachowania tuńczyka wokół obiektów pływających. Informacje te przyczynią się do zrównoważonego zarządzania łowiskami.
W ramach unijnego projektu przetestowano nowe technologie umożliwiające zwalczanie patogenów, ograniczenie śmiertelności i poprawę wzrostu w ciągu życia, przekazywania odporności przez matkę oraz jakości mięsa wieprzowego i drobiowego.
Europejscy naukowcy badali glikolizację — bardzo ważny proces biochemiczny zachodzący w roślinach, który po modyfikacji pozwoli poprawić wydajność upraw.
75% rodziców wskazuje na warzywa jako na produkty, które są niezbędnym elementem zdrowej diety[1] . Niestety zachęcenie dziecka do jedzenia warzyw, często bywa dużym wyzwaniem. Dzieci nie chcą jeść warzyw, ponieważ ich smak, zapach i forma są im obce i często mniej przyjemne od innych produktów. Jednak obecność warzyw w diecie dziecka ma kluczowe znaczenie dla jego zdrowia, prawidłowego rozwoju oraz kształtuje właściwe nawyki żywieniowe. Jak zatem poradzić sobie z oporem dzieci przed jedzeniem warzyw podpowiada dr n. hum. Justyna Korzeniewska, psycholog dziecięcy.
Metoda zautomatyzowanej oceny jakości mięsa może zwiększyć wartość produktów z mięsa oddzielonego mechanicznie poprzez klasyfikowanie ich według jakości.
W literaturze poświęconej żywności oraz żywieniu antyoksydanty i wolne rodniki odmieniane są przez wszystkie przypadki. Mimo tego niewiele osób potrafi wyjaśnić, skąd się biorą i jaką rolę spełniają w organizmie.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca aby spożywać min. 400 g warzyw i owoców dziennie, w pięciu porcjach. Zgodnie z zaleceniami WHO i naszego rodzimego Instytutu Żywności i Żywienia, jedną z tych porcji może stanowić szklanka soku. Badanie[1] Polaków pokazało, że aż 84% z nich uważa podobnie. Kiedy jednak pytanie zostało pogłębione okazało się, że aż 60% badanych jest zdania, że sok zakupiony w sklepie nie jest produktem naturalnym. Jaka jest zatem prawda? O wyjaśnienie poprosiliśmy dr Katarzynę Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia.
Tylko 13% polskich mam deklaruje, że w ich domu pije się do śniadania sok. „To złe nawyki” – komentują eksperci. Przeprowadzone wśród polskim mam badanie[1] wykazało, że śniadanie jada się w aż 96% domów, w których są dzieci w wieku 3-12 lat. To bardzo zdrowy zwyczaj. Niestety dalsza część badania pokazała, że aż w 81% domów do śniadania pije się herbatę, w 26% mleko, a w 23% kakao lub czekoladę. Zaledwie 13% mam wskazało, że domownikom podaje do śniadania szklankę soku, która stanowi jedną z pięciu dziennych porcji warzyw lub owoców. Zwyczaje te skomentowali eksperci – dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia oraz dr Aneta Górska-Kot, Ordynator Oddziału Pediatrii w Szpitalu Dziecięcym przy ul. Niekłańskiej w Warszawie.