Rolnictwo, leśnictwo i rybactwo, nauki weterynaryjne

Unijni naukowcy opracowali system do monitorowania w czasie rzeczywistym przetwórstwa żywności w zakładach przemysłowych – innowacja, która może mieć realny potencjał komercyjny.
Oparte na współpracy i finansowane przez ERBN badania w ramach projektu CACH przynoszą pierwsze namacalne dowody na to, że organizmy głębinowe połykają mikrodrobiny plastiku przedostające się do oceanów na całym świecie. Ustalenie to zbiega się w czasie z ważnym momentem, kiedy kilka rządów rozważa wprowadzenie zakazu stosowania mikrogranulek, najczęściej występujących w przyborach toaletowych i środkach czystości.
W Polsce jabłka są najbardziej popularnym owocem. Według danych GUS za rok 20151 średnio, na miesiąc, przeciętny Polak spożywał 3,6 kg owoców i ich przetworów. Najchętniej jedliśmy właśnie jabłka – 1,10 kg/osobę miesięcznie. Warto zachęcać do sięgania po nie zwłaszcza dzieci, bo jak pokazują badania, spożycie jabłek oraz produktów z nich powstałych, może przyczynić się do obniżenia ryzyka wystąpienia otyłości.
Wyniki nowych badań pokazują, że poszczególne osobniki zęboszczurów kolonijnych pełnią różne role w zależności od wieku i to wiek, a nie kasta społeczna, warunkuje zmiany ich zachowań.
Zrównoważona uprawa roślin wolnych od patogenów to jeden z najbardziej naglących problemów człowieka, zważywszy na prognozowany wzrost populacji i zagrożenie, jakie stwarza zmiana klimatu dla gruntów rolnych. To niewiarygodne, ale badania gatunku skromnych chrząszczy żyjących na drzewach mogą przynieść pewne rozwiązania.
Jednym z najczęściej zadawanych pytań przy wyborze kawy jest - czy nie jest kwaśna? Według sprzedawców, 7 na 10 klientów zadaje to pytanie przy wyborze kawy. Choć eksperci są zgodni, że jakość kawy nie jest jednoznacznie związana z jej złym smakiem. Czy zatem powinniśmy polegać jedynie na tym aspekcie? Eksperci twierdzą, że należy odróżnić dwa rodzaje kwaśności - dobrą i złą.
Finansowani ze środków UE naukowcy przeanalizowali nowe sposoby szybkiego wykrywania patogenów zakaźnych – takich jak wirusy wścieklizny i grypy – aby zapobiegać pandemiom.
Szklanka soku owocowego może być jedną z zalecanych porcji owoców dziennie. Tymczasem pojawiają się obawy, gdy sięgamy po soki, ponieważ narosło wokół nich sporo mitów. Efekt jest taki, że zaczynamy pomijać w codziennej diecie ważne źródło pochodzących z owoców witamin i innych składników odżywczych.
Mniej białka, a więcej warzyw i owoców - tak powinna wyglądać zdrowa dieta latem. W upalne dni nasz organizm nie potrzebuje dodatkowych kalorii i dlatego powinniśmy sięgać po lżejsze i zdrowe przekąski. Co najlepiej jeść i pić żeby w upał dobrze się czuć i wzmocnić swoją odporność?
Unijni naukowcy opracowali narzędzia i wytyczne, aby wspomóc ochronę europejskich łańcuchów przypraw i ziół przed zamierzonym, przypadkowym i naturalnym zanieczyszczeniem biologicznym i chemicznym.
Wzmożony transfer wiedzy i ulepszone narzędzia internetowe usprawniły tworzenie sieci i wymianę wiedzy w branży skorupiaków w Europie. Ma to bezpośredni wpływ na konkurencyjność europejskiej akwakultury.
Każdy rodzic chce, by jego dziecko było zdrowe i prawidłowo się rozwijało. Wymyślamy liczne sposoby na to, by zachęcić dzieci do sięgania po zdrowe produkty, i by zamiast kolejnego posiłku typu fast food albo niezdrowej przekąski sięgnęły po marchewkę lub jabłko. Prosimy i przekonujemy. Ale czy pokazujemy? A przecież dzieci często uczą się przez naśladownictwo, podpatrując rodziców i z domu wynosząc wzorce zachowań, także tych dotyczących zdrowych nawyków żywieniowych.
Jak wynika z najnowszych badań, aż 91% Polaków regularnie jada zupy. Jak przyznaje 78% ankietowanych, ten rodzaj posiłku pojawia się na ich stołach przynajmniej raz w tygodniu. Jak się okazuje, oprócz tego, że są to dania szybkie i łatwe w przygotowaniu, mają jeszcze inną zaletę. Odpowiednio przygotowane, mogą znacząco pomóc w odchudzaniu.
Letnia dieta nie wymaga od nas wielu poświęceń. W upalne dni łatwiej jest nam zapanować nad apetytem, ponieważ nasz organizm nie potrzebuje dodatkowych kalorii. Warto więc wykorzystać ten okres i sięgnąć po lżejsze dania oraz większą ilość płynów. Dzięki temu pozbędziemy się zbędnych kilogramów i poprawimy swoje samopoczucie. Sprawdź, jak powinna wyglądać dieta idealna na lato.
Odkleszczowe infekcje pasożytnicze są powszechne u małych przeżuwaczy, takich jak owce, kozy, jeleniowate i inne pokrewne gatunki. Naukowcy z 11 krajów, specjalizujący się w immunologii, genomice i wakcynologii, zbadali sposoby na udoskonalenie istniejących szczepionek i stworzenie nowych.
Za nami pierwsze ciepłe dni, a przed nami jeszcze całe, pełne wzmożonej aktywności lato. Jednak, gdy my cieszymy się wysokimi temperaturami, słońcem, plażą i sportami wodnymi, nasz organizm traci coraz więcej płynów, a wraz z nimi cennych dla zdrowia mikro- i makroelementów. Po jakie więc produkty powinniśmy częściej sięgać w upalne dni, by z dobrym samopoczuciem móc w pełni korzystać z uroków lata?

W ramach unijnego projektu powstaje sieć morskich obserwatoriów przybrzeżnych, której zadaniem będzie ustandaryzowanie i usprawnienie gromadzenia danych i zarządzania nimi na potrzeby globalnego monitorowania oceanów.
Mamy świadomość, że soki, jako produkty powstające z warzyw i owoców zawierają pochodzące z nich witaminy oraz inne, cenne składniki odżywcze. Jednocześnie na temat soków wciąż krąży wiele fałszywych przekonań. Wynikają one przede wszystkim z nieznajomości przepisów prawa, jakimi objęta jest produkcja soków, a także z nieznajomości samego procesu ich powstawania. Straszymy się nawzajem zawartością konserwantów, „bombą cukrową” czy rozcieńczanym skoncentrowanym sokiem. W efekcie, zagubieni w gąszczu sprzecznych informacji nadal nie wiemy, co jest prawdą, a co tylko powtarzanym uparcie o sokach mitem.
200 odmian, 5 podstawowych kolorów i całe mnóstwo witamin i substancji odżywczych – tak w skrócie opisać można paprykę – wartościowe, jednak często niedoceniane warzywo, zawierające ponad cztery razy więcej witaminy C niż cytryna. Dostępna w Polsce przez cały rok, stanowić może wartościowe oraz niezwykle smaczne uzupełnienie codziennej diety.
Ekosystemy Północnego Oceanu Atlantyckiego mają decydujące znaczenie dla ekologicznego, gospodarczego i społecznego zdrowia zarówno Europy, jak i Ameryki Północnej. EURO-BASIN to unijna inicjatywa, w ramach której przeanalizowano procesy w skali basenu wpływające na te ekosystemy, od naturalnej zmiany klimatu po czynniki antropogeniczne.
W ramach finansowanej przez UE inicjatywy opracowano proces fermentacji niskowartościowych surowców rybnych, by wytwarzać z nich nowe produkty spożywcze o wydłużonym okresie trwałości i wysokim poziomie akceptacji konsumentów.
W obliczu rosnącej konkurencji w branży spożywczej na całym świecie UE postanowiła zmierzyć się z tym wyzwaniem poprzez opracowanie innowacyjnego zintegrowanego pasteryzatora i homogenizatora do pokarmów płynnych, takich jak mleko i soki owocowe.
Głównym celem polityki rolnej UE jest zapewnienie konsumentom swobody wyboru spośród produktów konwencjonalnych, produktów zmodyfikowanych genetycznie i produktów ekologicznych. Prowadzone badania mają na celu ustalenie, czy takie produkty mogą współistnieć w krajowych i międzynarodowych łańcuchach dostaw.
Ze względu na rosnącą globalną współzależność gospodarczą choroby zwierzęce mogą powodować poważne szkody społeczne, gospodarcze i środowiskowe, a w przypadku chorób odzwierzęcych, zagrażać zdrowiu ludzkiemu. Środki unijne pomogły w stworzeniu globalnego strategicznego sojuszu na rzecz poprawy koordynacji badań nad tymi chorobami.
W ostatnich 10 latach problemy środowiskowe stały się ważniejsze dla branży owoców morza i jej łańcuchów wartości, gdyż konsumenci i sprzedawcy chcą wiedzieć, czy ryby pochodzą ze zrównoważonego źródła. Nowa metoda badania ryb białych odławianych na europejskich morzach pozwoli udostępnić potencjalnym odbiorcom informacje dotyczące zrównoważonego rozwoju i środowiska.
Poprzednie
Następne
Kanał RSS dla tej listy


Polityka Prywatności