Jak wykryć patogeny w żywności
Badacze zwiększają bezpieczeństwo i zdrowie żywności opracowując biologiczne metody wykrywania komórek bakteryjnych w zakażonych produktach spożywczych.
Szybkie i wiarygodne wykrywanie patogenów żywności na wczesnych etapach
łańcuchów dostaw jest niezwykle istotne w przemyśle spożywczym, aby móc
zapobiegać jego zepsuciu i zatruciom pokarmowym u konsumentów. Przy
obecnie stosowanych standardowych metodach wykrywania bakterii potrzeba
kilku dni, aby ujawnić obecność patogenu, przez co zapobieganie ogniskom
choroby jest utrudnione.
Aby ułatwić wykrywanie patogenu, w ramach finansowanego przez UE projekt PATHFINDER (Rapid and reliable detection of foodborne pathogens by employing multiplexing biosensor technology) opracowano metodę umożliwiającą identyfikację niskich stężeń wielu różnych gatunków bakterii w żywności.
W tym celu użyto biosensorów, które rozpoznają bakterie wysyłające wykrywalny sygnał. Przykładowym biosensorem jest test na bazie przeciwciała do rozpoznawania i wiązania bakterii, na podobnej zasadzie jak w przypadku odpowiedzi immunologicznej człowieka.
Korzystając z trzech patogenów żywności jako organizmów modelowych badacze testowali, czy różne biosensory mogą jednocześnie wykrywać różne gatunki bakterii. Aby symulować zakażenie żywności, przeprowadzono inokulację surowego i gotowanego kurczaka przy różnych stężeniach bakterii powodujących zatrucia pokarmowe: Salmonella, Listeria i Campylobacter.
Odczekano, aż bakterie wzrosną, i przetestowano czułość różnych metod wykrywania. Najlepsza z nich, polegająca na użyciu małych kulek polistyrenowych powleczonych przeciwciałami przeciwko różnym bakteriom, pozwoliła zidentyfikować żywność z bakteriami w obecności zaledwie jednej komórki bakteryjnej po krótkim okresie namnażania.
Opracowana w projekcie PATHFINDER szybka, dokładna i oszczędna metoda wykrywania zakażenia bakteryjnego żywności pozwoli obniżyć koszty dla przemysłu spożywczego i lepiej chronić zdrowie publiczne.
opublikowano: 2015-09-28