Autorzy kontrowersyjnego raportu twierdzą, że nie ma faktycznych dowodów na to, iż czerwone mięso jest niezdrowe.
Czy nadszedł zatem czas, aby powróciło ono do naszego menu? Zespół składający się z 14 naukowców z 7 krajów, którzy zbadali ponad 130 próbek i przeprowadzili kilkanaście randomizowanych badań, odpowiada na to pytanie twierdząco. Naukowcy przeanalizowali dokumentację medyczną milionów ludzi.
Wyniki badań, które opublikowali w czasopiśmie organizacji American College of Physicians, „Annals of Internal Medicine”, negują większość międzynarodowych wytycznych dotyczących profilaktyki zdrowotnej, według których zaleca się ograniczenie spożycia czerwonego mięsa. W podsumowaniu naukowcy twierdzą, że dowody łączące spożycie czerwonego mięsa z rakiem, chorobami serca oraz śmiertelnością są nieprzekonujące i niewiarygodne.
W swojej wypowiedzi dla CNN główny autor badania Bradley Johnston, profesor w zakładzie zdrowia publicznego i epidemiologii na kanadyjskim uniwersytecie Dalhousie University, stwierdził, że przeprowadzona analiza nie wykazała „żadnej pewności, jakoby jedzenie czerwonego lub przetworzonego mięsa powodowało raka, cukrzycę czy choroby serca”. Według prof. Johnstona zalecenia żywieniowe zawarte w dokumencie „sugerują”, że większość z nas nie musi ograniczać spożycia czerwonego ani przetworzonego mięsa.
Zalecenia przedstawione w badaniu są sprzeczne z ustalonymi badaniami i wytycznymi Światowej Organizacji Zdrowia, a także Amerykańskiego Towarzystwa Nowotworowego i Amerykańskiego Stowarzyszenia Chorób Serca. Prof. Johnston i jego zespół stali się łatwą zdobyczą dla wiodących ekspertów.
„Jest to bardzo nieodpowiedzialne zalecenie dotyczące zdrowia publicznego”, stwierdził dr Frank Hu, szef katedry żywienia na uniwersytecie Harvard T.H. Chan School of Public Health. „Zalecenia te nie odzwierciedlają aktualnej wiedzy na temat żywienia i spowodują ogromne zamieszanie w społeczeństwie”.
„Jaki jest sens w »sugestiach« dotyczących jedzenia czerwonego i przetworzonego mięsa?”, pyta Christopher Gardner, specjalista ds. żywienia na uniwersytecie Stanford School of Medicine. „Muszę przyznać, że jestem zdumiony. Bardzo martwi mnie również, jak niebezpieczne mogą być takie stwierdzenia”.
„Istnieją poważne dowody na to, że przetworzone mięso może powodować raka jelita grubego. Do tego stopnia, że w 2015 r. Światowa Organizacja Zdrowia zaklasyfikowała je jako rakotwórcze”, powiedział Tim Key, epidemiolog na Uniwersytecie w Oxfordzie.
„Gdyby wniosek z tej publikacji był taki, że »czerwone i przetworzone mięso wraca do łask«, byłoby to niekorzystne dla społeczeństwa”, stwierdziła dr Alice Lichtenstein, specjalistka ds. żywienia i dyrektorka Laboratorium Żywienia Sercowo-Naczyniowego w Centrum Badań nad Żywieniem Człowieka zajmującym się procesami starzenia na Uniwersytecie Tufts.
W publikacji nie stwierdzono, że czerwone mięso nie jest szkodliwe, ale że istniejące dowody nie wystarczą, aby sformułować jednoznaczne zalecenia dotyczące jego spożycia. Wskazuje ona jedynie na to, że dowody wynikające z badań dotyczących żywienia są niewiarygodne. „Mówienie ludziom, że powinni wyeliminować lub ograniczyć spożycie mięsa jest formą patriarchatu”, odpowiedział prof. Johnston w dzienniku „USA Today”. „Nie uważamy, że powinny istnieć ogólne zalecenia dotyczące zdrowia publicznego dla całej populacji, które tworzą wręcz atmosferę zagrożenia”.
Wszyscy chyba mogą się zgodzić, że ożywiona debata może wywołać dialog: „Zależy nam na otwartej i szczerej dyskusji z pacjentami”, powiedział dr Jeffrey Mechanick, dyrektor medyczny w centrum zdrowia sercowo-naczyniowego Marie-Josée and Henry R. Kravis Center w szpitalu Mount Sinai Heart. „Zjedzenie kawałka mięsa bez tłuszczu raz na tydzień lub dwa tygodnie nikomu nie zaszkodzi. Należy jednak pamiętać, żeby w diecie nie zabrakło gotowanych na parze warzyw, roślin strączkowych, sałatek i jagód”.