Inżynierowie z Massachusetts Institute of Technology (MIT) odkryli przyczynę, która sprawia, że popularnych ciasteczek nie można rozdzielić na dwie równe części.
Niektórzy nigdy nie spróbowali, jak pyszne są ulubione ciasteczka całego świata z mlekiem, jednak niemal każdy choć raz w życiu próbował wymyślić najlepszy sposób cieszenia się ich wyjątkowym smakiem.
Z kolei naukowcom udało się co prawda skutecznie rozszczepić atom, jednak od lat zmagają się z problemem rozdzielenia ciasteczka Oreo. Dlaczego stanowi to tak wielkie wyzwanie? „Z filmów przedstawiających proces produkcji dowiadujemy się, że w pierwszej kolejności na linię produkcyjną trafia pierwsze ciastko, na które nakładana jest kulka kremu. Po chwili na kremie układane jest drugie ciastko”, wyjaśnia Crystal Owens, doktorantka inżynierii mechanicznej na MIT, której wypowiedź została zacytowana w informacji prasowej opublikowanej przez placówkę. „Wszystko wskazuje na to, że to niewielkie opóźnienie powoduje lepsze przyleganie kremu do pierwszego ciastka”.Z myślą o opracowaniu najlepszego sposobu na rozdzielenie obu połówek kultowego ciasteczka z kremem powstała nowa dziedzina nauki nazywana oreologią, której przedstawiciele zajmują się tym zagadnieniem. Zespół naukowców z MIT opracował wykonane w technologii druku 3D urządzenie nazywane Oreometrem, które pozwoliło im lepiej zrozumieć siły oddziałujące na kremowe nadzienie podczas próby rozdzielenia dwóch części ciasteczka Oreo. Wyniki przeprowadzonego przez nich badania zostały opisane na łamach czasopisma naukowego „Physics of Fluids”.
„Kiedy byłam mała, próbowałam przekręcać ciasteczka, by skutecznie rozdzielać krem pomiędzy obie połówki, by na każdej stronie zostało go choć trochę – według mnie smakuje wtedy lepiej niż wtedy, gdy po oddzieleniu na jednej części zostaje cały krem, a na drugiej nie ma go prawie wcale. Ręczne rozdzielenie Oreo w taki sposób było jednak bardzo trudne”, wyjaśniła Owens w rozmowie z CNN. „Niestety, w wyniku badań naszemu zespołowi udało się ustalić, że nawet idealne przekręcenie Oreo sprawi, że krem prawie zawsze znajdzie się wyłącznie na jednym z ciasteczek, w dodatku nastąpi jego rozwarstwienie – innymi słowy, nie istnieje prosty sposób na jego równomierne rozdzielenie między oba ciastka”.
Jak dodaje Owens: „Nasze badania nie udzieliły odpowiedzi na wiele pytań, jakie można zadać na temat Oreo lub innych ciasteczek, w związku z czym stworzyliśmy specjalne narzędzie – Oreometr, dzięki któremu każda osoba z dostępem do drukarki 3D może wykonać swoje własne pomiary”.
Naukowcy z MIT podejmowali próby rozdzielania ciasteczek przez przekręcenie przy pomocy Oreometru, a następnie badali stosunek kremu do ciastka po każdej stronie. W internecie dostępny jest film przedstawiający cały proces. Przeprowadzili także szereg doświadczeń związanych z parametrami procesu, obejmujących między innymi zanurzenie ciasteczka w mleku, próby rozdzielenia ciasteczek z nadzieniem o różnym smaku oraz ciasteczek zawierających różne ilości nadzienia. Łącznie w eksperymentach zostało wykorzystane około 20 pudełek tych smakołyków.Z wyników przeprowadzonych badań można wysnuć wniosek, że nie istnieje żaden sposób przekręcania obu połówek ciasteczka, który pozwoli na równomierne rozdzielenie kremu między obie części. Naukowcy ustalili jednak, że gdyby wewnętrzne strony ciasteczek miały wyraźniejszą fakturę, krem mógłby lepiej przylegać do ich powierzchni i rozdzielać się bardziej równomiernie podczas ich przekręcania.
„Próba szybszego przekręcenia obu połówek Oreo sprawia, że do ich rozdzielenia jest wymagana większa siła”, stwierdziła Owens, której wypowiedź zacytowali autorzy artykułu opublikowanego przez AIP Publishing. „Może to właśnie taki wniosek powinny wyciągnąć wszystkie osoby, które bardzo chcą dobrać się do słodkiego nadzienia w swoich ulubionych ciasteczkach? Jeśli nie wychodzi – spróbujcie zrobić to nieco wolniej”.
Jeśli chcesz to sprawdzić, możesz spróbować przeprowadzić to samo doświadczenie samodzielnie. Wystarczy pobrać pliki do druku 3D. Poza tym, jeśli jeszcze nie zdarzyło ci się zanurzyć ciasteczek Oreo w mleku, warto skusić się także na ten – jak najbardziej naukowy – eksperyment.