Nie bez powodu żurawinę zalicza się do grupy produktów określanych mianem „superfood” (superżywności) – przypisuje się jej bowiem wiele właściwości prozdrowotnych dzięki wysokiej zawartości błonnika i nieporównywalnie większej ilości przeciwutleniaczy niż w innych jagodach. Uważa się na przykład, że żurawina wspomaga układ odpornościowy, pomaga w zapobieganiu chorobom dziąseł, obniża poziom złego cholesterolu, usprawnia trawienie i chroni przed zakażeniami układu moczowego. Jednak wpływ żurawiny na jelitową florę bakteryjną – miliardy mikroorganizmów żyjących w jelitach człowieka – nie został dotąd zbadany w randomizowanych, kontrolowanych badaniach żywieniowych.
Tak zaprojektowane badanie zostało przeprowadzone niedawno dzięki częściowemu wsparciu finansowemu UE w ramach projektu TECNIOspring PLUS. W ramach badania zespół naukowców badał związek między jelitową florą bakteryjną a żurawiną spożywaną w ramach diety opartej na produktach pochodzenia zwierzęcego o niskiej zawartości błonnika. Badacze ustalili że żurawina zmniejsza negatywny wpływ takiej diety na przewód pokarmowy. Opis badania i wnioski przedstawiono w
artykule opublikowanym w czasopiśmie „The Journal of Nutritional Biochemistry”.
Wiadomo że u osób stosujących dietę opartą na produktach pochodzenia zwierzęcego o niskiej zawartości błonnika stężenie rakotwórczych kwasów żółciowych zwiększa się podczas gdy stężenie korzystnych krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA) wytwarzanych przez dobroczynne bakterie jelitowe zmniejsza się co prowadzi do zachwiania równowagi jelitowej flory bakteryjnej. „Zachwianie równowagi może zwiększać ryzyko wystąpienia wielu przewlekłych chorób takich jak miażdżyca lub nadciśnienie tętnicze a także chorób nerek oraz cukrzycy typu 2” przestrzega współautor badania dr Oliver Chen z Tufts University w USA w
komunikacie prasowym zamieszczonym na stronie internetowej „PR Newswire”. „Wskazanie produktów spożywczych takich jak żurawina które kształtują i wspomagają zdrowie flory bakteryjnej jelit mogłoby przyczynić się do poprawy zdrowia publicznego”. Do badania wybrano żurawinę ze względu na wysoką zawartość fenoli które wykazują działanie przeciwutleniające.
Wnioski z zastosowania sproszkowanej żurawiny w badaniu żywieniowym
W randomizowanym, kontrolowanym placebo, skrzyżowanym badaniu żywieniowym z podwójnie ślepą próbą wzięło udział 11 dorosłych ochotników w wieku od 25 do 54 lat. Przez 5 dni ochotnicy spożywali dietę kontrolną zawierającą produkty mięsne, nabiał i cukry proste oraz 30 gramów placebo dziennie w postaci proszku. Po upływie 2 tygodni, przez kolejnych 5 dni ochotnikom podawano dietę kontrolną wzbogaconą o 30 gramów sproszkowanych liofilizowanych owoców żurawiny dziennie. Przed rozpoczęciem i po zakończeniu każdej fazy badania pobierano próbki kału, moczu i krwi uczestników.
Włączenie żurawiny do diety zdawało się łagodzić potencjalnie negatywne zmiany składu flory bakteryjnej jelit na skutek stosowania diety opartej na produktach pochodzenia zwierzęcego. Zaobserwowano mniejszy wzrost stężenia rakotwórczych kwasów żółciowych oraz zmniejszony spadek wytwarzania SCFA, które są korzystne dla przewodu pokarmowego. Ponadto stwierdzono wyższe stężenie kwasów fenolowych pochodzenia bakteryjnego oraz antocyjanów – związków o działaniu przeciwutleniającym – w moczu. Ogólnie rzecz biorąc, dzięki swoim właściwościom żurawina może przyczyniać się do zapewnienia zdrowia jelit.
TECNIOspring PLUS (ACCIÓ programme to foster mobility of researchers with a focus in applied research and technology transfer) to 5-letni międzynarodowy program stypendialny wspierający mobilność, który potrwa do 2021 roku. W ramach programu doświadczeni badacze otrzymują możliwość prowadzenia badań w uznanych przedsiębiorstwach i instytucjach naukowo-badawczych na całym świecie.
Więcej informacji:
strona projektu TECNIOspring PLUS