Według badań finansowanych ze środków UE, preparat odżywczy może pomóc w spowalnianiu utraty pamięci, pogarszania funkcji poznawczych i innych skutków choroby Alzheimera.
Trzyletnie badanie kliniczne oceniające działanie preparatu odżywczego u pacjentów we wczesnym stadium choroby Alzheimera przyniosło obiecujące wyniki. Badanie wspierane przez finansowane ze środków UE projekty LIPIDIDIET i Brain Health Toolbox wykazało, że wieloskładnikowy preparat odżywczy spowalnia utratę funkcji mózgu, gdy jest przyjmowany codziennie przez dłuższy czas.
Preparat ten jest środkiem spożywczym specjalnego przeznaczenia medycznego, sprzedawanym pod nazwą Souvenaid. Produkt zawiera niepowtarzalny zestaw składników odżywczych, który został zarejestrowany jako Fortasyn Connect. Opracowano go w celu zwalczania niedoborów żywieniowych, które mogą zwiększać ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera i tempo jej progresji. Wieloskładnikowy preparat zawiera kwas dokozaheksaenowy, kwas eikozapentaenowy, urydyno-5’-monofosforan, cholinę, fosfolipidy, selen i kwas foliowy, a także witaminy B12, B6, C i E.W randomizowanym badaniu klinicznym 311 osób z chorobą Alzheimera we wczesnym lub prodromalnym stadium otrzymywało napój odżywczy lub napój kontrolny placebo, który smakował tak samo i miał tyle samo kalorii. W okresie 3 lat uczestnicy badania spożywali 125 ml napoju wieloskładnikowego lub kontrolnego raz dziennie. Wykazano, że napoje odżywcze znacznie zmniejszają spadek funkcji poznawczych, ubytki pamięci, zanik mózgu i progresję choroby. „Z danych zebranych w 36 miesięcy jasno wynika, że możliwe jest wyraźne wpływanie na rozwój choroby na jej wczesnym etapie. Co ważne, efekt ten okazał się długotrwały i był tym lepszy im dłużej uczestnicy brali udział w badaniu”, stwierdził w opublikowanej na stronie internetowej „Alzheimer’s Disease International” informacji prasowej prof. Tobias Hartmann z Uniwersytetu Kraju Saary pełniącego funkcję koordynatora projekt LIPIDIDIET.
Wstępne wyniki badania sugerowały już, że interwencja żywieniowa mogłaby spowalniać postęp choroby. „Ale dopiero teraz, po trzech latach leczenia, widzimy, jak znaczne są różnice między uczestnikami badania, którzy otrzymali właściwy napój odżywczy a uczestnikami grupy kontrolnej”, wyjaśnia prof. Hartmann w komunikacie opublikowanym w portalu internetowym „EurekAlert!”.
„U pacjentów z chorobą Alzheimera, którzy otrzymywali koktajl składników odżywczych, stwierdziliśmy o 20 % mniejsze kurczenie się mózgu niż w grupie kontrolnej, co oznacza znaczne spowolnienie tempa atrofii mózgu”, stwierdził prof. Hartmann w tym samym komunikacie. „Co ważniejsze, wykazaliśmy, że w ciągu trzech lat leczenia pacjenci, którym podawano napój wieloskładnikowy, cierpieli o 40–70 % rzadziej na zaburzenia funkcji poznawczych niż pacjenci otrzymujący placebo”, powiedział uczony.
Naukowcy odkryli również, że pozytywny wpływ napoju odżywczego był większy u pacjentów, którzy zaczęli go przyjmować w najwcześniejszym, prodromalnym stadium choroby Alzheimera. „Byliśmy szczególnie zaskoczeni odkryciem, że te pozytywne efekty zwiększały się im dłużej trwało leczenie i że zaobserwowano to nie tylko w odniesieniu do pamięci, ale również do innych zdolności poznawczych”, zauważył prof. Hartmann w komunikacie opublikowanym przez „EurekAlert!”.
Wyniki projektu LIPIDIDIET (THERAPEUTIC AND PREVENTIVE IMPACT OF NUTRITIONAL LIPIDS ON NEURONAL AND COGNITIVE PERFORMANCE IN AGING, ALZHEIMER’S DISEASE AND VASCULAR DEMENTIA) oraz badania The Brain Health Toolbox (The Brain Health Toolbox: Facilitating personalized decision-making for effective dementia prevention) opublikowano w czasopiśmie „Alzheimer’s & Dementia”. Obecnie nie ma lekarstwa na wczesne stadium Alzheimera, więc odkrycia te są promykiem nadziei dla pacjentów w ich walce o utrzymanie samodzielności w miarę postępu choroby.
Więcej informacji: