Blisko pięć milionów ton żywności marnują Polacy w ciągu roku. Więcej niż połowa zmarnowanej żywności pochodzi z gospodarstw domowych – wynika z badań przeprowadzonych przez naukowczynie ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Światowy Dzień Żywności to doskonała okazja, żeby się uczyć w jaki sposób ograniczyć wyrzucanie żywności do śmietników.
Sukces rolnictwa w Europie opiera się na niewielkiej liczbie wysokowydajnych upraw, których hodowla wymaga stosowania dużych ilości nawozów i pestycydów. Dywersyfikacja upraw może wspomagać procesy ekologiczne konieczne do zachowania bioróżnorodności oraz zapewnienia zdrowszego i bardziej zrównoważonego odżywiania.
Finansowany przez UE zespół opracował innowacyjną technologię prowadzenia akwakultury precyzyjnej, dzięki której osoby prowadzące gospodarstwa morskie będą w stanie przewidywać zdarzenia wpływające na jakość wód i przez to mające wpływ na hodowlę muli i ostryg, w skrajnych przypadkach wymuszających jej zamknięcie.
Jednym z założeń Europejskiego Zielonego Ładu jest przeznaczenie 25 % gruntów rolnych na rolnictwo ekologiczne do 2030 roku. Realizacja tego ambitnego celu wymaga realizacji ciągłych badań i wdrażania nowych innowacji w zakresie zrównoważonej produkcji żywności. Projekt CORE Organic Cofund wspiera te dążenia poprzez zacieśnianie współpracy między międzynarodowymi działaniami badawczymi.
Naukowcy poddali badaniom i analizom przeszło 10 000 próbek papryki Capsicum annuum zebranych z banków genów na całym świecie, aby lepiej zrozumieć historię tego popularnego warzywa.
Mieszkańcom portugalskiego miasta Porto pomaga się w tworzeniu własnego kompostu, a uczeni analizują metabolizm miejski, by wspomagać przejście na gospodarkę o obiegu zamkniętym.
Czy Europejczycy pamiętają o myciu rąk przed przygotowaniem potraw z kurczaka i po nim? Finansowane przez Unię Europejską badanie miało na celu dokładniejsze przyjrzenie się temu, jak o higienę w kuchni dbają obywatele z pięciu krajów europejskich.
Bezpieczeństwo żywnościowe to sytuacja, w której wszyscy ludzie w każdym czasie mają fizyczny, społeczny i ekonomiczny dostęp do żywności bezpiecznej, odpowiedniej pod względem odżywczym i wystarczającej pod względem potrzeb żywieniowych oraz preferencji, zapewniającej zdrowe i aktywne życie. Bezpieczeństwo żywnościowe będzie zapewnione dopiero wtedy, gdy dostępna żywność będzie zgodna z wiarą i kulturą jej odbiorców.
Pewien masowiec posłużył ostatnio za stanowisko testowe zróżnicowanych technik zdalnej kontroli, które pozwoliło na sprawdzenie, w jaki sposób rozwiązania z zakresu robotyki mogą zostać wykorzystane do przeprowadzania szybszych, bezpieczniejszych i skuteczniejszych kontroli statków.
Wspierani przez UE naukowcy opracowali rozwiązanie, które może zwiększyć plony przy jednoczesnym ograniczeniu zużycia zasobów, co umożliwi w przyszłości bardziej zrównoważoną produkcję żywności.
Finansowani ze środków UE naukowcy twierdzą, że ciecierzyca, bób, soczewica i komosa ryżowa idealnie nadają się do uprawy w Europie i mogą pomóc w przejściu na system żywnościowy o bardziej odżywczym, przyjaznym dla środowiska i zrównoważonym charakterze.
Wspierani przez UE naukowcy pokazują nam, w jaki sposób pewnego dnia będziemy mogli wykorzystać inteligentne materiały zwane polimerami magnetoaktywnymi (MAP) do stymulacji gojenia się ran nabłonkowych.
Badanie finansowane ze środków UE wykazało, że zdalne monitorowanie z wykorzystaniem satelitów i dronów może sprawić, że rozwiązania oparte na zasobach przyrody będą skuteczniej chronić społeczności przed destrukcyjnymi zagrożeniami naturalnymi.
Zgodnie z zaleceniami wspieranego przez UE zespołu naukowców, zwiększenie upraw warzyw strączkowych może ograniczyć wpływ produkcji żywności na środowisko.
Biorący udział w finansowanym ze środków unijnych projekcie naukowcy badają związek między wahaniami prądu równikowego a zmianami zawartości tlenu. Odkryli oni, że silniejsze powierzchniowe prądy oceaniczne doprowadziły do podwyższenia stężeń tlenu w równikowym Atlantyku.
Wspierani przez UE specjaliści ds. żywności wykorzystują technologię ultradźwięków do produkcji soków owocowych i smoothie, które są bardziej odżywcze i mają dłuższy okres przydatności do spożycia.
Nowe badanie wykazało, że do 2100 roku stopnieje 60 % lądolodu Grenlandii więcej, niż przypuszczali naukowcy. W związku z tym poziom mórz wzrośnie nie o 10 cm, a o 18 cm.
Finansowane ze środków UE badanie udowadnia, że dodatki i substancje zanieczyszczające uwalniane z cząstek tworzyw sztucznych do wody mogą powodować deformacje zarodków jeżowców.
Zespół projektu finansowanego ze środków UE opracowuje i testuje inteligentne sieci, skanery i inne technologie mające zapobiec przełowieniu.
W ramach finansowanego ze środków UE badania oceniono, jakie korzyści dla programów hodowli zwierząt gospodarskich może przynieść analiza odporności na choroby. Przedstawiono także cztery metody genetycznego udoskonalania cech zwierząt.