Żywność i zasoby naturalne

Zespół projektu realizowanego dzięki wsparciu UE otrzymał dofinansowanie od międzynarodowej organizacji, które pozwoli naukowcom udoskonalić inspirowane naturą rozwiązanie do odsalania wody morskiej i zastosować je na terenach rolniczych w Omanie.
Twórcy finansowanego przez UE projektu wykazali potencjał zastosowań zrównoważonego biokompozytu w lotnictwie, akustyce i sektorze motoryzacyjnym.
Powszechnie uważa się, że wolny rynek oraz popyt i podaż to zjawiska, które mogły wykształcić się dopiero we współczesnym nam środowisku gospodarczym. Czy jednak takie założenie jest słuszne? Według najnowszych badań prowadzonych z udziałem naukowców z UJ, wymiana handlowa w okresie przedrzymskim była dużo intensywniejsza, niż do tej pory sądzono.
Dzięki wsparciu ze strony Unii Europejskiej naukowcy opracowują model symulacyjny na potrzeby łańcucha dostaw żywności i weryfikują aktualną wiedzę na temat łańcuchów dostaw nowej generacji.
Zespół finansowanych przez UE naukowców zbadał popularny chwast, aby odkryć, dlaczego niektóre rośliny mogą być zakażone kilkoma wirusami jednocześnie. Badacze odkryli, że odpowiedzi należy szukać w różnicach genetycznych między roślinami.
To koniec ery tradycyjnego monitorowania świń, dodatkowych czujników i indywidualnych oznaczeń. System uczenia głębokiego bazujący na użyciu szybkiej i dokładnej kamery 2D automatycznie rozpoznaje zachowania świń związane z żywieniem się, dzięki czemu możliwe jest wczesne wykrywanie problemów z ich zdrowiem i dobrostanem.
W 84. numerze Research*eu opublikowaliśmy artykuł oparty na wywiadzie z Arturo Lizón, koordynatorem projektu INNOPREFAT z ramienia hiszpańskiego MŚP Monteloeder. Stworzony w ramach projektu produkt MetabolAid stanowi inspirowane naturą rozwiązanie pomagające w walce z zespołem metabolicznym, który dotyka około 25 % ludności świata. W czasie, gdy przeprowadzaliśmy wywiad, zespół projektu przygotowywał się do wprowadzenia MetabolAid na główne rynki na całym świecie. Nawiązaliśmy ponownie kontakt z koordynatorem, aby dowiedzieć się, jak rozwija się projekt.
Finansowany ze środków UE projekt YPACK, w ramach którego opracowywane są metody produkcji biodegradowalnych opakowań żywności z upcyklowanej serwatki i łupinek migdałów, stał się zaczątkiem nowej koncepcji, zgodnie z którą wzbogacenie biopapieru tlenkiem cynku i olejkami eterycznymi oregano może stanowić dodatkowe zabezpieczenie przed zanieczyszczeniem pakowanej żywności bakteriami. Odkrycie to daje nadzieję na możliwość wydłużenia czasu przydatności do spożycia świeżej żywności, takiej jak mięso, owoce, warzywa czy surowy makaron.
Nowe badania wykazały, że pewien przypominający meduzę gatunek ucieka się do zjadania swojego potomstwa, aby przeżyć w nowym środowisku i zaspokoić niedobory pokarmowe.
Partnerzy pewnej finansowanej z unijnych środków inicjatywy zajmują się integracją innowacyjnych technologii umożliwiających odzysk wody i minerałów o odpowiedniej czystości i jakości pochodzących z solanki. Rozwiązanie to znajdzie zastosowanie w wielu gałęziach przemysłu.
W ramach inicjatywy wspieranej przez Unię Europejską powstał nowy system, którego celem jest zapewnienie zrównoważonego rozwoju sektora hodowli ryb.
Naukowcy zgodnie twierdzą, że dobór hodowlany może poprawić reakcje owiec i kóz na zmienne warunki pogodowe wywołane zmianą klimatu.
Naukowcy zbadali wpływ zmiany klimatu na chów łososia, a ich ustalenia pomogą w planowaniu działań adaptacyjnych.
Zwycięzcą irlandzkiego konkursu NEWBIE Farm Entrant Competition w 2019 roku został rolnik z Galway, który urozmaicił swoją działalność i założył hodowlę ślimaków.
Zespół naukowców finansowanych przez Unię Europejską opracował nowe biodegradowalne pojemniki na rynek kosmetyków organicznych.
W przeprowadzonym niedawno teście biopaliw samochód zasilany paliwem na bazie wodorostów osiągnął prędkość 80 km/h.
Uczeni wspierani przez Unię Europejską szukali sposobu, w jaki można by wykorzystać ocenę cyklu życia (LCA) do zwiększenia zrównoważoności środowiskowej sektora produkcji biochemikaliów.
Naukowcy z Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie opracowali wynalazek, który może zrewolucjonizować środowisko pszczelarskie, przyczyniając się do polepszenia kondycji pszczelich rodzin oraz do zmniejszenia strat w produkcji miodu wynikających z niewłaściwej nadbudowy węzy przez pszczoły lub z powodu jej spływania.
Przy pomocy danych satelitarnych naukowcy monitorowali we Włoszech skutki działania zabójczej dla drzew oliwnych bakterii. Badania te pomogą w przyszłości zapobiegać rozprzestrzenianiu się tego patogenu i ograniczać powodowane przez niego szkody.
Pewna unijna inicjatywa z powodzeniem zbadała możliwość wykorzystania miskantu w produkcji biopaliw. Wykorzystana w projekcie technologia może pomóc w pełnym spożytkowaniu obiecującego potencjału tej rośliny energetycznej.
Poprzednie
Następne
Kanał RSS dla tej listy
Polityka Prywatności