Badacze i branżowi eksperci przeprowadzili badania, w ramach których podawali rybom białko pozyskane z drewna. Technologia ta pomoże zadbać o rozwój akwakultury.
Uczeni opracowali nową metodę wytwarzania związku, który może zastąpić politereftalan etylenu (PET) w opakowaniach żywności i napojów.
Wysoko cenione czasopismo Annals of Internal Medicine opublikowało nowe wytyczne żywieniowe dotyczące konsumpcji mięsa czerwonego* i przetworzonego* wraz z 5 przeglądami systematycznymi, na podstawie których zalecenia te zostały sformułowane. W pracach tych uczestniczyli naukowcy z Uniwersytetów Dalhousie i McMaster w Kanadzie oraz badacze z iberoamerykańskiego i polskiego ośrodka Cochrane, który działa w ramach Uniwersytetu Jagiellońskiego Collegium Medicum.
Dzięki realizacji zakończonego w zeszłym roku projektu DIVERSIFY przedsiębiorstwa z sektora akwakultury otrzymały ważne wytyczne pozwalające im zwiększyć swoją konkurencyjność i zdywersyfikować produkcję. Czym konsorcjum zajmowało się od tamtej pory? Czy rezultaty projektu przyczyniły się do wprowadzenia na rynek nowych gatunków ryb? Sprawdziliśmy.
Promowanie zrównoważonego rolnictwa w Europie: zespół badaczy finansowanych przez UE analizuje wady i zalety wielostronnych partnerstw.
Jak dowodzi przeprowadzone niedawno badanie, wykorzystanie sfermentowanego grochu zamiast pszenicy do produkcji ginu może zmniejszyć wpływ tego napoju alkoholowego na środowisko.
Szybkie, dokładne i niedrogie testy bezpieczeństwa żywności są teraz możliwe. Dzięki przenośnemu skanerowi rolnicy, producenci żywności i handlowcy mogą teraz sami przeprowadzać testy na polu, bez potrzeby wykonywania drogich i czasochłonnych badań laboratoryjnych.
W ramach badań naukowych finansowanych ze środków Unii Europejskiej opracowano system, który pomaga hodowcom ryb w Jeziorze Wiktorii, a jednocześnie wspomaga działania ukierunkowane na ochronę środowiska.
W ramach badań naukowych finansowanych ze środków Unii Europejskiej opracowano system, który pomaga hodowcom ryb w Jeziorze Wiktorii, a jednocześnie wspomaga działania ukierunkowane na ochronę środowiska.
Szybkie, dokładne i niedrogie testy bezpieczeństwa żywności są teraz możliwe. Dzięki przenośnemu skanerowi rolnicy, producenci żywności i handlowcy mogą teraz sami przeprowadzać testy na polu, bez potrzeby wykonywania drogich i czasochłonnych badań laboratoryjnych.
W ramach pewnej unijnej inicjatywy wyprodukowano bio-izobuten ze źródeł odnawialnych, przeznaczony do różnych zastosowań, od kosmetyków po paliwa.
Przedstawiciele serwisu CORDIS z przyjemnością wzięli udział w Europejskim Forum Robotyki – największym wydarzeniu poświęconym europejskiej branży robotyki, które odbyło się w Bukareszcie (Rumunia) w dniach 20–22 marca. Zobaczyli wiele fascynujących robotów i poznali wielu genialnych i utalentowanych naukowców, którzy je zbudowali – a to wszystko podczas wydarzenia, które zmieniło stolicę Rumunii w prawdziwie „europejską stolicę robotyki”.
Aby pomóc krajom w skuteczniejszej ochronie lasów, naukowcy opracowali lepszy sposób pomiaru dwutlenku węgla składowanego w lasach, wykorzystujący drony i sygnały satelitarne.
W ramach pewnej unijnej inicjatywy wykorzystano systemy satelitarne i obserwacje Ziemi do prognozowania jakości i ilości wody. Pomoże to w ograniczeniu kosztów i ochronie środowiska.
Naukowcy sprawdzili, które odpady wytworzone przez przemysł rolniczy i leśny mogą zostać wykorzystane do wytwarzania materiałów pochodzenia biologicznego.
W oczyszczaniu ścieków nie chodzi już tylko o ponowne wykorzystanie wody. Naukowcy pokazują, w jaki sposób ze ścieków można pozyskiwać energię, składniki odżywcze i produkty uboczne o wartości dodanej.
Badacze po raz pierwszy w Europie natrafili na populację osy z gatunku Trissolcus japonicus, uważanej za obiecującą broń w ekologicznej walce z Halyomorpha halys.
Inicjatywa UE poczyniła duże postępy w zwalczaniu substancji trujących, które zanieczyszczają uprawy.
Unijni badacze zidentyfikowali pozostałości różnych pestycydów w europejskich glebach uprawnych, co oznacza, że potrzebne są lepsze programy monitorowania gleb.
Naukowcy identyfikują zagrożenia chorobami świń i drobiu oraz opracowują strategie ich zwalczania.