Ze względu na nieustanny wzrost światowej populacji, wyzwanie polegające
na zaspokojeniu zapotrzebowania żywnościowego przy kurczeniu się
zasobów wodnych będzie stawać się coraz poważniejsze. Ponieważ rolnictwo
wymagające nawadniania odpowiada za największe zużycie wody słodkiej na
świecie, naukowcy muszą pilnie zaproponować lepsze praktyki
oszczędzania i ponownego użycia wody.
W tym celu UE sfinansowała konsorcjum
WATER4CROPS,
projekt partnerski realizowany jednocześnie w Indiach i w Europie.
Celem projektu jest zarówno zwiększenie dostępności wody, jak i
oszczędność wody przeznaczonej do nawadniania upraw poprzez zaawansowane
zastosowanie technologii ponownego użycia i waloryzacji wody
odpływowej, najlepszych praktyk oszczędzania wody, łącznie z hodowlą
roślin, innowacyjnych technik nawadniania i zoptymalizowanego
gospodarowania glebą.
Zespół projektu WATER4CROPS zbadał techniki nawadniania i
gospodarowania glebą, aby zwiększyć efektywność zużycia wody w
rolnictwie, a także zrównoważenie upraw w zgodzie z lokalnymi warunkami.
Naukowcy zidentyfikowali także cechy genetyczne, dzięki którym rośliny
uprawne, takie jak kukurydza, sorgo, proso i pomidory, rosną pomimo
suszy (co potencjalnie uodparnia je na zmianę klimatu).
Dotychczas naukowcy udoskonalili także technologie oczyszczania i
ponownego użycia wody odpływowej, w tym hodowlę upraw typu agro-aqua,
ewapotranspirację i czujniki wody w glebie. Udoskonalili również metody
ekstrakcji wysokowartościowych składników odżywczych i substancji
chemicznych, usuwania szkodliwych czynników zanieczyszczających,
wykrywania wirusów i recyklizacji ścieków komunalnych.
Oczekuje się, że partnerskie podejście projektu WATER4CROPS pozwoli
zidentyfikować nowe możliwości biznesowe między UE a Indiami. Ponadto
wymiana wiedzy przyczyni się do zwiększenia bezpieczeństwa wodnego i
przybliży Europę i Indie ku gospodarce ekologicznej.