Pomimo swojej toksyczności, rośliny z gatunku Jatropha curcas można
przetwarzać, uzyskując wiele produktów, w tym wysokiej jakości biodiesel
z jej nasion. Pozostałości z przetwórstwa można wykorzystać jako
biomasę do wytwarzania nawozu, obornika i energii. Ta tropikalna roślina
może rosnąć na nieużytkach i pustyni, pomagając tym samym w
sekwestracji dwutlenku węgla na terenach, na których uprawa roślin
jadalnych nie jest możliwa.
Scharakteryzowania germplasmu jatrofy dla Afryki, Azji i Ameryki Łacińskiej podjęli się uczestnicy finansowanego przez UE projektu "Jatropha curcas applied and technological research on plant traits" (
JATROPT). Uczeni postawili sobie za cel udokumentowanie globalnej różnorodności genetycznej jatrofy oraz zbadanie ulepszonych metod jej uprawy.
Przeanalizowano globalną bioróżnorodność jatrofy przy pomocy ponad 500 markerów DNA. Duże zróżnicowanie genetyczne stwierdzono w Ameryce Południowej, gdzie odkryto także kilka nietoksycznych odmian.
Uprawy pilotażowe wykazały, że największe plony dają odmiany jatrofy z Indii i Madagaskaru. Obecność azotu, nawadnianie i gęstość nasadzenia to czynniki, które odgrywały główną rolę na wczesnych etapach wzrostu oraz w wydajności produkcji nasion i oleju.
Modelowanie agronomiczne pozwoliło na ustalenie, że przeznaczenie 30% gruntów na uprawę jatrofy oraz 70% na produkcję żywności nie będzie miało znaczącego wpływu na bezpieczeństwo żywnościowe.
Uczestnicy projektu opracowali nowy system gęstej uprawy w oparciu o nisko rosnące genotypy, które kwitną przez dłuższy czas i które można uprawiać mechanicznie. Ten nowy system może potencjalnie zrewolucjonizować uprawę tej ważne dla produkcji biopaliw rośliny.
Ta kompleksowa metoda uprawy opracowana w ramach projektu JATROPT może pozwolić na wydajne wytwarzanie biopaliw i biomasy z jatrofy. W szczególności nacisk na różnorodność genetyczną, nietoksyczne odmiany oraz kwestie agronomiczne przyczyni się do powszechnego wykorzystania tego gatunku.