Wytwarzanie gazu wodorowego z odpadów biologicznych

Naukowcy opracowują zintegrowany bioproces produkcji gazu wodorowego (H2) z odpadów ogrodowych i spożywczych, wykorzystujący fermentację.

Każdego roku w UE powstaje ponad 130 milionów ton odpadów biologicznych, których źródłem są kuchnie, ogrody, restauracje i przemysł przetwórstwa spożywczego. Odpady te stanowią niewyczerpane źródło energii i innych zasobów, pod warunkiem że będą efektywnie przetwarzane.

Finansowany ze środków UE projekt "Low temperature hydrogen production from second generation biomass" (HYTIME) ma na celu stworzenie bioreaktora do wytwarzania H2 z odpadów biologicznych.

Uczeni przeanalizowali różne źródła odpadów, w tym skoszoną trawę, słomę oraz owoce i warzywa wyrzucane w supermarketach. Przetestowali także wpływ różnych metod obróbki wstępnej, wykorzystującej parę, rozpuszczone chemikalia i enzymy, na ostateczną wydajność produkcji wodoru.

Wybrano bakterie ze szczepu Caldicellulosiruptor, ponieważ dobrze sprawdzały się one we wcześniejszych eksperymentach związanych z produkcją wodoru. Badano także różne metody monitorowania bioreaktora i zbierania H2.

Laboratoryjny bioreaktor, który uzyskał dobre wyniki w testach, zostanie teraz rozbudowany do skali pilotażowej. Uczeni zbadali i zoptymalizowali procesy zachodzące w prototypowym bioreaktorze.

Po jego zbudowaniu i przetestowaniu, badacze przygotują projekt koncepcyjny komercyjnego wytwarzania wodoru z biomasy drugiej generacji. Bioproces ten umożliwi wykorzystanie odpadów biologicznych oraz zaspokojenie wciąż rosnącego światowego zapotrzebowania na H2.

opublikowano: 2015-07-09
Komentarze


Polityka Prywatności