Biopaliwa, takie jak bioetanol, stanowią zrównoważoną alternatywę dla 
paliw kopalnych wykorzystywanych w przemyśle energetycznym. Do produkcji
 biopaliw pierwszej generacji wykorzystywano trzcinę cukrową i 
kukurydzę, co zagrażało bezpieczeństwu żywnościowemu. Podczas gdy do 
produkcji biopaliw drugiej generacji używa się niejadalnych resztek tych
 roślin oraz roślin uprawnych, np. miskantu (Miscanthus), co pozwala 
obniżać emisję gazów cieplarnianych bez groźby obniżenia bezpieczeństwa 
żywnościowego.
Jednak technologia biopaliw drugiej generacji pozostaje ekonomicznie nieopłacalna, głównie z powodu trudności związanych z rozkładaniem się odpadów lignocelulozy. Naukowcy i innowatorzy skupieni wokół projektu finansowanego ze środków UE 
SUNLIBB (Sustainable liquid biofuels from biomass biorefining) połączyli swoje siły w celu pokonania przeszkód technicznych związanych z tego rodzaju produkcją bioetanolu. Badacze skoncentrowali się na udoskonaleniu surowca poprzez wytworzenie produktu ubocznego o wysokiej wartości dodanej oraz zwiększanie innowacyjności procesu fermentacji. 
W pierwszej kolejności naukowcy zbadali genetykę trzciny cukrowej, kukurydzy i miskantu, rozwijając wiedzę na temat powstawania ścian komórkowych oraz łatwiejszego sposobu ich trawienia. Naukowcy z projektu SUNLIBB wykazali ponadto, że w procesie trawienia ligniny powstaje kilka, potencjalnie użytecznych produktów ubocznych w postaci wosku.
Przyglądali się także różnym metodom wstępnej obróbki odpadów lignocelulozy, mającym usprawnić proces trawienia. W ramach projektu przeprowadzono szereg pilotażowych prób fermentacji oraz analiz techniczno-ekonomicznych każdej metody.
Wykorzystanie pełnej mocy tych surowców pozwoli zwiększyć uzysk bioetanolu i jednocześnie zmniejszyć wpływ na środowisko. To uspokoi wszelkie niepokoje o bezpieczeństwo żywnościowe i zrównoważone gospodarowanie zasobami globalnymi.