W ramach unijnego projektu inteligentne miasto Trikala otrzyma 10 nowych lekkich pojazdów elektrycznych, dzięki czemu mieszkańcy będą mogli się przekonać, jakie korzyści wynikają z używania trzy i czterokołowych pojazdów elektrycznych w obszarach miejskich.
Naukowcy nakreślili plan wykrywania i raportowania zmian w różnorodności biologicznej na świecie. Monitorowanie cech gatunkowych pozwoli na ulepszenie i poprawę zarządzania zasobami naturalnymi.
Naukowcy opracowali zrównoważony system oczyszczania ścieków z odpadów rolniczych i przemysłowych.
Naukowcy odkryli, że konstrukcje położone na Morzu Północnym mogą odgrywać kluczową rolę w utrzymaniu integralności populacji koralowców i zwiększeniu ich odporności.
Unijna inicjatywa ułatwi produkcję, magazynowanie i dostawy wodoru dla szerokiego grona użytkowników końcowych. Pomoże to włączyć zieloną energię do systemu energetycznego w elastyczny sposób.
Dzięki realizacji dwóch inicjatyw wspieranych przez UE kurze pióra oraz wytłoki z winogron wykorzystywane są do produkcji materiałów przyjaznych dla środowiska.
Co łączy filtry do mikroplastiku, nawozy i paszę dla ryb? Wszystkie mogą być wytwarzane z meduz! Przynajmniej tego postanowił dowieść pewien zespół naukowców, którzy badali możliwości zmniejszenia ilości odpadów plastikowych w oceanach.
Naukowcy opracowują autonomiczny system monitorowania zasobów rybnych w wodach przybrzeżnych i głębokich. Opracowana przez nich technologia mogłaby przyczynić się do poprawy ochrony środowiska morskiego.
Uczestnicy unijnej inicjatywy wykorzystują dane z zakresu nauk klimatycznych, hydrologii i ekonomii, aby pomóc decydentom w zwiększeniu odporności i zdolności adaptacyjnych.
Konsumenci oczekują, że wysokiej jakości organiczne produkty jagodowe będą dostępne w większych ilościach. Międzynarodowy zespół naukowców postanowił odpowiedzieć na ich potrzeby.
Nowo opracowany system pozwala znacząco obniżyć ilość energii zużywanej do ogrzewania i schładzania wnętrza samochodu.
Skoordynowany rozwój infrastruktury elektroenergetycznej łączącej morskie farmy wiatrowe z lądem przyniesie istotne korzyści finansowe i środowiskowe.
Nowa metoda recyklingu przekształca odzież w materiały ulegające biodegradacji, dzięki czemu branża mody może stać się bardziej przyjazna dla środowiska.
Aby obniżyć koszty lotów kosmicznych i zmaksymalizować ich szanse na sukces, nieocenione są wszelkie informacje, jakie możemy uzyskać na temat środowiska, w jakim działają rakiety nośne, i najskuteczniejszych sposobów na jego ochronę. Badania w ramach projektu MaMMoTH-Up mają na celu stworzenie modułowego systemu, który mógłby dostarczyć takich informacji.
Nowatorski, w pełni zelektryfikowany prom samochodowy i pasażerski przyczyni się do zmniejszenia emisji z transportu morskiego. Pozwoli też pokonać ograniczenia dotyczące odległości dzięki ukierunkowaniu na połączenia średniego zasięgu.
Naukowcy badają wpływ zmian klimatu na akwakulturę. Dzięki temu hodowcy będą mogli łatwiej zdecydować, jakie gatunki ryb i gdzie mają hodować.
Ważne pomysły dotyczące adaptacji do zmian klimatu nie trafiają na rynek? Nowy portal wypełnia lukę między innowatorami a użytkownikami końcowymi produktów i usług, które zmniejszają zagrożenia związane z klimatem.
Potencjalne zalety rzadziej uprawianych odmian zbóż budzą coraz większe zainteresowanie w związku z upowszechnianiem się zdrowego żywienia.
Badanie ujawnia potencjał pracy z nauczycielami i uczniami w celu zwiększenia świadomości społecznej na temat rozwiązań poważnego globalnego problemu środowiskowego: zaśmiecenia oceanów.
Naukowcy zaobserwowali bardzo duże stężenia cząstek aerozoli na wysokości od 8 do 14 km nad Niziną Amazonki. Odkrycie to może mieć znaczące implikacje dla zmian klimatu.
Naukowcy zbadali interakcję między tropikalnym Oceanem Indyjskim i atmosferą, aby lepiej poznać czynniki wywołujące zmiany klimatu.
Analiza danych satelitarnych z ostatnich 25 lat przynosi ponury obraz globalnego ocieplenia. Poziom mórz rośnie z roku na rok coraz szybciej, a zjawisko to przebiega nawet prędzej, niż prognozowano.
Rolnictwo – ofiara i przyczyna zmiany klimatu. Nowe badanie dowodzi, że odejście od białka zwierzęcego na rzecz roślinnego byłoby pożyteczne zarówno pod względem żywieniowym, jak i środowiskowym.
Naukowcy wyruszają na Antarktykę, aby zbadać tajemniczy morski ekosystem, który pozostawał ukryty pod górą lodową przez ponad 100 000 lat.
Poziomy dwutlenku węgla około 3 mln lat temu były zbliżone do dzisiejszych, a temperatury jeszcze wyższe. Jeżeli znajdujemy ślady tak ważnych zjawisk w przeszłości, czego jeszcze możemy dowiedzieć się o ekstremalnych zmianach klimatycznych?