Nowatorskie technologie suszenia żywności

Jeden z projektów finansowanych ze środków UE zajął się badaniem alternatywnych technik suszenia produktów spożywczych wrażliwych na ciepło. Nowe metody pozwalają skrócić czas suszenia i zmniejszyć zużycie energii.

Suszenie jest skuteczną, stosowaną od tysiącleci metodą konserwowania żywności. Wiele współczesnych metod nadal wiąże się z podgrzewaniem, które może niekorzystnie wpływać na delikatne produkty spożywcze, jeśli nie będzie bardzo precyzyjnie kontrolowane.

Finansowany ze środków UE projekt "Novel microwave-assisted vacuum drying for heat sensitive foods" (MILD-DRY) opracował nową koncepcję suszenia żywności. Stworzony system łączy techniki mikrofalowe i próżniowe, skracając czas suszenia o 40% i zmniejszając zużycie energii. Ta nowatorska metoda pozwala wytwarzać suszoną żywność o wyższej jakości i większych wartościach odżywczych niż w przypadku metod konwencjonalnych. Projekt trwał od września 2012 r. do sierpnia 2014 r., a w jego pracach uczestniczyło konsorcjum dziewięciu organizacji.

Rozpoczęto od zdefiniowania wymagań przetwórców suszonej żywności. Następnie zajęto się weryfikacją proponowanej technologii w warunkach laboratoryjnych. Choć próby z technikami mikrofalowymi były nieco opóźnione, poczyniono znaczne postępy w zbieraniu danych wspomagających i definiowaniu metodologii. Wyprzedzając harmonogram, rozpoczęto planowanie pełnowymiarowego prototypu przemysłowego. Przeprowadzono testy laboratoryjne na trzech rodzajach owoców. Obecnie zakończono już większość przygotowań do prób praktycznych.

Uczestnicy projektu opracowali też strategię wykorzystania komercyjnego, która może zaowocować zgłoszeniem wniosków patentowych. Opracowano informacje prasowe, które zostały opublikowane w witrynie internetowej projektu i przesłane do mediów.

Prototypowy system opracowany przez projekt MILD-DRY stanowi istotny krok w kierunku zwiększenia konkurencyjności mniejszych przedsiębiorstw europejskich zajmujących się suszeniem żywności.

opublikowano: 2015-02-02
Komentarze


Polityka Prywatności