Suszenie jest skuteczną, stosowaną od tysiącleci metodą konserwowania
żywności. Wiele współczesnych metod nadal wiąże się z podgrzewaniem,
które może niekorzystnie wpływać na delikatne produkty spożywcze, jeśli
nie będzie bardzo precyzyjnie kontrolowane.
Finansowany ze środków UE projekt "Novel microwave-assisted vacuum drying for heat sensitive foods" (
MILD-DRY)
opracował nową koncepcję suszenia żywności. Stworzony system łączy
techniki mikrofalowe i próżniowe, skracając czas suszenia o 40% i
zmniejszając zużycie energii. Ta nowatorska metoda pozwala wytwarzać
suszoną żywność o wyższej jakości i większych wartościach odżywczych niż
w przypadku metod konwencjonalnych. Projekt trwał od września 2012 r.
do sierpnia 2014 r., a w jego pracach uczestniczyło konsorcjum
dziewięciu organizacji.
Rozpoczęto od zdefiniowania wymagań przetwórców suszonej żywności.
Następnie zajęto się weryfikacją proponowanej technologii w warunkach
laboratoryjnych. Choć próby z technikami mikrofalowymi były nieco
opóźnione, poczyniono znaczne postępy w zbieraniu danych wspomagających i
definiowaniu metodologii. Wyprzedzając harmonogram, rozpoczęto
planowanie pełnowymiarowego prototypu przemysłowego. Przeprowadzono
testy laboratoryjne na trzech rodzajach owoców. Obecnie zakończono już
większość przygotowań do prób praktycznych.
Uczestnicy projektu opracowali też strategię wykorzystania
komercyjnego, która może zaowocować zgłoszeniem wniosków patentowych.
Opracowano informacje prasowe, które zostały opublikowane w witrynie
internetowej projektu i przesłane do mediów.
Prototypowy system opracowany przez projekt MILD-DRY stanowi istotny
krok w kierunku zwiększenia konkurencyjności mniejszych przedsiębiorstw
europejskich zajmujących się suszeniem żywności.