Blisko jedna trzecia żywności produkowanej na potrzeby człowieka na całym świecie marnuje się lub staje się odpadem, co prowadzi do trwonienia i wyczerpywania zasobów naturalnych i ludzkich. Europejscy naukowcy opracowują opłacalne technologie, które pozwolą lepiej gospodarować odpadami spożywczymi.
Przemysł przetwórstwa żywności w Europie może zrobić znacznie więcej, by
zmaksymalizować wartość odpadów i produktów ubocznych. Przekształcanie
odpadów w cenne materiały lub potencjalne źródło dochodu odwróci
negatywny wpływ na środowisko i pobudzi ogólną konkurencyjność i
zrównoważoność tego sektora. Rosnąca możliwość uzyskania korzyści z
odpadów spożywczych zależy od oceny ich wartości odżywczej, a
jednocześnie zapewnienia jakości i bezpieczeństwa.
Aby osiągnąć to założenie, zespół finansowanego przez UE projektu
"Sustainable production of functional and safe feed from food waste" (
NOSHAN) postanowił wykorzystać odpady spożywcze jako paszę dla zwierząt i dodatki paszowe w ekonomiczny i energooszczędny sposób.
W pierwszym okresie sprawozdawczym naukowcy opracowali przewodnik
zawierający obszerny zbiór głównych odpadów spożywczych i produktów
ubocznych w Europie. Do odpadów tych należą owoce, warzywa, rośliny i
nabiał. Ich przydatność do produkcji paszy zależna jest od elementów
odżywczych i funkcjonalnych, jak i od niepożądanych substancji
zanieczyszczających.
Zespół opracował innowacyjne metody przeznaczone do produkcji i
usuwania określonych dodatków paszowych z odpadów spożywczych. Pozwoli
to stworzyć bardziej ekonomiczną i zrównoważoną metodę obróbki nadającą
się do różnych źródeł odpadów i ich kombinacji.
Obecnie kilka nowoczesnych technologii jest projektowanych,
pilotowanych i włączanych do istniejących praktyk w celu produkcji
bezpiecznej, opłacalnej i bogatej w składniki odżywcze paszy.
Oczekuje się, że narzędzia i technologie opracowywane przez zespół
NOSHAN z myślą o wytwarzaniu bezpiecznej paszy i dodatków paszowych,
będą miały bezpośredni wpływ społeczno-gospodarczy i środowiskowy na
społeczeństwo europejskie.