Bardziej zrównoważona produkcji wieprzowiny i drobiu

Naukowcy pracują nad modelami i narzędziami o zastosowaniu przemysłowym, które umożliwią efektywną i przyjazną ekologicznie produkcję drobiu i wieprzowiny.

Systemy produkcji intensywnej odegrają ważną rolę w wykarmieniu powiększającej się populacji globalnej, muszą jednak być zrównoważone. Oznacza to muszą być przyjazne dla środowiska, a jednocześnie zapewniać rozsądny zysk dla producentów. Jest to nie lada wyzwanie. Jednym z głównych sposobów na osiągnięcie zrównoważoności jest poprawienie wydajności przetwarzania paszy (FCE) zwierząt hodowlanych.

Celem finansowanego przez UE projektu ECO-FCE jest lepsze zrozumienie czynników wpływających na indywidualne odchylenia w FCE. Projekt zidentyfikuje szlaki zarządzania i żywienia, które pozwolą usprawnić FCE, a jednocześnie obniżyć emisje azotanów i gazów cieplarnianych. Powstaną modele i narzędzia, które pomogą zainteresowanym stronom zrozumieć, dokonywać pomiarów i zarządzać wpływem decyzji zarządczych na FCE i na środowisko.

Dotychczas w wyniku obszernego przeglądu piśmiennictwa stworzono zasobną "bazę elektroniczną ECO-FCE" zawierającą informacje na temat czynników żywieniowych, genetycznych i jelitowych wpływających na FCE u świń i brojlerów. Współpraca między partnerami ze środowiska akademickiego i przemysłowego owocuje powstawaniem modeli genetycznych ukierunkowanych na zwiększenie dokładności wyboru na rzecz efektywności paszy u świń. Badania asocjacyjne całego genomu ujawniły kilka regionów zainteresowania do dalszego zbadania.

Natomiast badania nad różnicami w mikrobiologii, strukturze, funkcji i immunologii jelit u świń i brojlerów o odmiennym FCE są w trakcie realizacji. Trwają także badania żywieniowe, które pozwolą określić wpływ czynników żywieniowych i poziomów składników odżywczych we wczesnym życiu na parametry związane z FCE w późniejszym życiu. Ponadto oceniany jest wpływ dodatków do paszy na strawność substancji odżywczych.

Oczekuje się, że wyniki projektu zostaną szeroko rozpowszechnione i przyjęte ze względu na duży udział przedstawicieli środowiska przemysłowego w zespole ECO-FCE. Prace te zapewnią naukowcom z UE czołową pozycję w obszarze badań nad produkcją wieprzowiny i drobiu.

opublikowano: 2015-03-13
Komentarze


Polityka Prywatności