Niedobór żelaza, nadciśnienie i choroby metaboliczne to coraz częstsze
problemy zdrowotne w populacji europejskiej. Jednym sposobem na
rozwiązanie tego problemu jest tworzenie żywności funkcjonalnej —
dodawanie do codziennych posiłków składników odżywczych i mikroelementów
niezbędnych dla zachowania zdrowia.
Celem projektu
FOFIND
jest wykorzystanie opracowanego wcześniej produktu Lowpept i
fosfopeptydów kazeinowych (CPP) jako dodatków do żywności, np. chleba
lub biszkoptów. Lowpept jest trawionym białkiem kazeinowym o
właściwościach przeciwdziałających nadciśnieniu a CPP są produktami
ubocznymi tego samego procesu, w którym uzyskuje się produkt Lowpept.
Zarówno Lowpept, jak i CPP wiążą sole żelaza, co czyni z nich
obiecujące suplementy w profilaktyce niedokrwistości. Naukowcy
opracowali łatwą metodę oznaczania związanego żelaza, którą wykorzystali
do sprawdzenia skuteczności pułapkowania żelaza w tych peptydach.
W projekcie wyprodukowano i przetestowano różne rodzaje pieczywa,
biszkopty i napoje na bazie soku zawierające badane suplementy. Panele
testowe pozwoliły potwierdzić, że suplementy te nie wpływały na smak,
zapach ani konsystencję produktów.
Przedwstępne badania rynkowe zostały już ukończone i sugerują, że
reakcja konsumentów na te nowe produkty będzie pozytywna. Gdy produkty
opracowane w projekcie FOFIND będą dostępne w sprzedaży, mogą przyczynić
się do ogólnej poprawy zdrowia publicznego w Europie.