Skanowanie świń dla zysku
Badacze w UE budują i testują zautomatyzowany skaner do szybkiego pomiaru zawartości mięsa i tłuszczu w tuszach wieprzowych.
Przemysł wieprzowy UE jest wart blisko 70 mld EUR rocznie. Jednym z najważniejszych aspektów obróbki tusz wieprzowych jest klasyfikacja najwyższej jakości kawałków wieprzowiny na podstawie stosunku zawartości chudego mięsa do tłuszczu. Obecnie klasę jakości tusz ocenia się za pomocą ręcznego próbnika, co jest zadaniem czaso- i pracochłonnym, a uzyskane informacje dotyczą całej tuszy.
UE finansuje projekt "Automatic grading system for determining lean-fat distribution in pig carcasses" (PIGSCAN) mający na celu opracowanie szybkiego i zautomatyzowanego skanera umożliwiającego ustalenie stosunku mięsa chudego do tłuszczu dla poszczególnych kawałków tuszy. Ostatecznym celem jest skaner umożliwiający obsługę 900 tusz na godzinę, którego budowa i montaż zamknie się w kwocie poniżej 40 000 EUR.
Projekt PIGSCAN jest kierowany do małych i średnich rzeźni i w zamierzeniu jego efektem ma być wprowadzenie produktu na rynek w ciągu roku od zakończenia projektu.
Badacze sfinalizowali specyfikacje projektowe i opracowali oprogramowanie dla skanera. System będzie obsługiwany przez komputer i dostępny przez przewodowe lub bezprzewodowe połączenie internetowe.
W ramach projektu PIGSCAN przetestowano wiele materiałów osłonowych zanim podjęto decyzję o zastosowaniu połączenia płytek ferrytowych i paneli aluminiowych. Prototyp skanera wykorzystujący indukcję magnetyczną i kilka kamer został zbudowany i przetestowany w skali laboratoryjnej.
Po zakończeniu prac nad pierwszym prototypem, kilka zainstalowano w ramach projektu PIGSCAN w rzeźniach w celu przeprowadzenia testów in situ. Prototypy te dostarczyły danych, które pomogły badaczom opracować i udoskonalić algorytmy mogące obliczyć stosunek zawartości mięsa chudego do tłuszczu w czasie poniżej 15 milisekund.
W ramach projektu PIGSCAN dokonano również oceny potencjalnego wpływu na rynek, jak również możliwości i zagrożeń w związku z udostępnieniem tego urządzenia do celów komercyjnych. Po zakończeniu programu PIGSCAN, rzeźnie zyskają cenowo przystępny i skuteczny sposób osiągnięcia najlepszego stosunku wartości do ceny dla swoich wyrobów wieprzowych.
opublikowano: 2015-04-13