Finansowany przez UE projekt
NAMASTE-EU dokonał postępów w dziedzinie innowacyjnych, ważnych dla przemysłu podejść do zintegrowanego zarządzania odpadami przetwórstwa spożywczego. Prowadzone prace miały na celu dostosowanie szlaków i rynków do wykorzystania produktów ubocznych przetwórstwa cytrusów i otrębów pszennych, podczas gdy w ramach równoległego projektu NAMASTE-INDIA, finansowanego przez Indyjskie Wydział Biotechnologii (DBT), badano produkty uboczne z mango i granatu oraz otrębów ryżowych.
Naukowcy opracowali i przetestowali udoskonalone metody i strategie służące określaniu jakości i eksploatacji potencjału produktów ubocznych przetwarzania cytrusów i pszenicy. W obszarze innowacyjnych technologii, wybrali suszenie mikrofalowe do stabilizacji produktów ubocznych owoców cytrusowych. Procedura ta pozwala skutecznie zachować bezpieczeństwo mikrobiologiczne bez utraty ważnych właściwości uzyskanych tą drogą składników owoców cytrusowych. Wśród nich znajdują się błonnik cytrusowy, ekstrakt polifenolowy i środek matowiący.
Członkowie zespołu opracowali także procedurę łączenia obróbki wstępnej (termicznej) i fermentacji enzymatycznej otrębów pszenicy w produkcji włókien otrębów pszenicy. Podejście to zaowocowało także wytwarzaniem oligosacharydów o wysokim indeksie prebiotycznym oraz kwasu ferulowego, który następnie przetwarzano na wanilinę.
W projekcie przeprowadzono badania przesiewowe zastosowań technologicznych w celu wyselekcjonowania najbardziej obiecujących składników, które następnie połączono, aby stworzyć nowe produkty spożywcze. Jako przykładowe należy wymienić wzbogacony błonnikiem cytrusowym sok owocowy, błonnik cytrusowy i przekąski na bazie pasty cytrusowej oraz rozmaite rodzaje pieczywa, w tym jedno na bazie prefermentowanych otrębów pszenicy.
W ramach projektu NAMASTE dokonano oceny wszystkich opracowanych produktów pod kątem składu, a także charakterystyki technologicznej, mikrobiologicznej, funkcjonalnej i sensorycznej. Przeprowadzono także przegląd procesu produkcji pod kątem zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności i wpływu na środowisko. W szczególności badania w ramach analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (HACCP) potwierdziły, że składniki opracowane w projekcie są bezpieczne do użytku w rozmaitych technologiach przetwórstwa żywności. Jest to zgodne z zastosowaniem w projekcie koncepcji "od kołyski do kołyski" w stosunku do nowych procedur produkcji żywności.
Oprócz tego uczestnicy projektu wykorzystali metodę całkowitych kosztów oraz internetowe konsultacje z zainteresowanymi stronami, aby ocenić możliwości gospodarcze i rynkowe. Podsumowując, istnieje duży potencjał w obu tych obszarach, a konkurencyjność w przemyśle przyniesie korzyści zarówno Europie, jak i Indiom. Dodatkowo, opracowane podejście do waloryzacji owoców cytrusowych i produktów ubocznych przetwórstwa pszenicy w łańcuchu żywnościowym może pomóc w stworzeniu podobnych produktów roślinnych powstałych w procesie przetwórstwa żywności.
Nakładane są coraz surowsze ograniczenia dotyczące utylizacji odpadów i wykorzystania składowisk na mocy dyrektywy UE w sprawie składowisk odpadów, a także innych przepisów międzynarodowych. W tym kontekście, wyniki projektu NAMASTE przyczynią się do ograniczenia zanieczyszczeń i zagrożeń dla zdrowia.