Produkty o niskiej zawartości tłuszczu - czy warto je spożywać?
Badanie krótko- i długoterminowych skutków spożywania produktów o niskiej zawartości tłuszczu dała zaskakujące wyniki.
Otyłość jest poważnym problemem w wielu krajach rozwiniętych i władze
uważają ją za jedno z najistotniejszych wyzwań. W odpowiedzi nastąpił
rozwój rynku zdrowych produktów żywnościowych. Wprawdzie mają one niższą
zawartość tłuszczu i większą wartość odżywczą, jednak ich spożywanie
może nie przynieść oczekiwanych rezultatów. Jest to między innymi
spowodowane zwiększeniem ilości zjadanych produktów, a tym samym ilości
spożywanych kalorii.
Finansowany przez UE projekt "The real impact of healthier products on consumption and calorie intake" (HEALTHY PRODUCTS) miał na celu analizę oznaczeń zdrowotnych takich produktów w realistycznych sytuacjach i zbadanie krótko- i długoterminowych skutków ich spożywania. Ilość spożywanych produktów i kalorii jest istotna, ponieważ ludzie mają tendencję do przeceniania zdrowotnych właściwości produktu. Aby przeprowadzić analizę zebrano dane dotyczące historii zakupów w 311 gospodarstwach domowych oraz informacje na temat produktów i oznaczenia zdrowotne na ich opakowaniach.
Okazało się, że długoterminowe skutki spożywania produktów o niskiej zawartości tłuszczu są bardzo zróżnicowane. Brano również pod uwagę potencjalne różnice między grupami gospodarstw domowych. Wyniki wskazały, że kupowanie większej ilości produktów o niskiej zawartości tłuszcza korelowało w ciągu roku ze zwiększoną ilością zakupów, co wskazuje na potencjalne zagrożenie związane z takimi produktami.
Wyniki pozwolą decydentom i społeczeństwu obywatelskiemu lepiej zrozumieć oddziaływanie produktów o niskiej zawartości tłuszczu w kontekście walki z epidemią otyłości. Mogą też pomóc producentom zdrowej żywności w umieszczaniu bardziej odpowiednich oznaczeń zdrowotnych na opakowaniach.
opublikowano: 2015-06-22