Suszenie żywności wrażliwej na temperaturę w sposób zapewniający wysoką jakość produktów jest zadaniem trudnym. W ramach jednej z inicjatyw UE opracowano nowatorską metodę suszenia żywności, która pozwala skrócić czas suszenia i zmniejszyć pobór energii.
Suszenie jest skuteczną, stosowaną od tysiącleci metodą konserwowania żywności. Wiele współczesnych metod nadal wiąże się z ogrzewaniem, które może niekorzystnie wpływać na delikatne produkty spożywcze, jeśli nie będzie bardzo precyzyjnie kontrolowane. Pogorszenie właściwości produktu może dotyczyć smaku, zapachu, faktury i wyglądu.
Finansowany ze środków UE projekt MILD-DRY (Novel microwave-assisted vacuum drying for heat sensitive foods) opracował alternatywną technikę odwadniania żywności wrażliwej na temperaturę. Nowa metoda łączy zalety dwóch skutecznych technik mikrofalowych i próżniowych, skracając czas suszenia o 40% i zmniejszając zużycie energii. Ta nowatorska metoda pozwala wytwarzać suszoną żywność o wyższej jakości i większych wartościach odżywczych niż w przypadku metod konwencjonalnych. Przetworzona żywność jest poddawana analizom, aby zapewnić jej bezpieczeństwo oraz ocenić jej jakość i okres przydatności do spożycia.
Partnerzy projektu zaczęli od zdefiniowania wymagań przetwórców suszonej żywności. Kolejne prace obejmowały testy laboratoryjne, podczas których pomyślnie suszono różnego rodzaju owoce i warzywa metodą mikrofalowego suszenia próżniowego. Stworzono pełnowymiarowy prototyp do testów w przemysłowych w zakładach suszenia żywności.
W konstrukcji systemu uwzględniono wymaganie dodatniej rentowności, biorąc od uwagę koszty uruchomienia i utrzymania, pobór prądu, łatwość obsługi i wartość dodaną. Partnerzy projektu opracowali strategię wykorzystania komercyjnego, która może zaowocować zgłoszeniem wniosków patentowych.
Nowa metoda suszenia żywności MILD-DRY jest niezawodna i łatwa w utrzymaniu, dzięki czemu stanowi atrakcyjne rozwiązanie dla przetwórców i dostawców żywności. Dzięki nowej, bardziej opłacalnej technice małe i średnie przedsiębiorstwa z europejskiego sektora suszenia żywności będą mogły ograniczać koszty, a tym samym zwiększać swoją konkurencyjność.