Redukcja odpadów żywnościowych w Europie

Drastically reducing Europe's food waste
Drastically reducing Europe's food waste

Według danych szacunkowych jedna trzecia produktów spożywczych na świecie nie jest konsumowana. Inicjatywa UE ma na celu ograniczenie odpadów spożywczych o połowę do roku 2020.

Eliminacja odpadów spożywczych mogłaby potencjalnie przyczynić się do bardziej efektywnego gospodarowania zasobami w Europie, zwiększając bezpieczeństwo żywnościowe i znacznie obniżając negatywne skutki dla środowiska naturalnego związane z produkcją, przetwarzaniem i dystrybucją żywności.

Finansowany przez UE projekt "Food use for social innovation by optimising waste prevention strategies" (FUSIONS) ma na celu umożliwienie, zachęcenie i zaangażowanie Europy do redukcji odpadów spożywczych na wszystkich poziomach łańcucha dostaw żywności.

Prace rozpoczęto od zdefiniowania odpadów spożywczych i ustalenia ram technicznych monitorowania przepływów w systemie dostaw żywności. Badacze zasugerowali metody normalizacji sposobów gromadzenia, analizowania i wykorzystywania odpadów spożywczych w całej Europie. Zidentyfikowali oni przyczyny i czynniki prowadzące do powstania odpadów spożywczych oraz mechanizmy umożliwiające zmniejszenie ich ilości.

Badacze dokonali oceny skutków społeczno-ekonomicznych i oddziaływania na środowisko odpadów spożywczych i dokonali przeglądu przepisów europejskich i krajowych mających wpływ na społecznie innowacyjne środki redukcji odpadów spożywczych w łańcuchu dostaw.

Utworzono europejską wielostronną platformę, w skład której wchodzi ponad 185 członków z wiodących organizacji europejskich. Działania platformy są wspierane serią spotkań w różnych regionach, których celem jest wymiana pomysłów i tworzenie zaleceń mających prowadzić do zmniejszenia ilości odpadów spożywczych.

Członkowie projektu zidentyfikowali i przeanalizowali istniejące przepisy i polityki mające wpływ na powstawanie odpadów spożywczych w krajach członkowskich i dokonali oceny aktualnych tendencji w zakresie odpadów spożywczych. Przygotowano raport na temat sposobu stymulowania innowacyjności społecznej poprzez działania w zakresie polityk.

Na podstawie siedmiu studiów wykonalności, FUSIONS przedstawia wpływ innowacji społecznych na zapobieganie powstawaniu odpadów spożywczych, ich potencjał poszerzania zasięgu, i powiązania z działaniami politycznymi i rządowymi, które umożliwiają zmianę. W roku 2015, FUSIONS podjął współpracę z sieciami innowacyjnych przedsiębiorców społecznych w celu zachęcania do replikacji i do ułatwiania rozwoju nowych biznesów.

Wyniki projektu FUSIONS stanowią odpowiedź na główne wyzwania w zakresie efektywnej gospodarki zasobami generowane przez odpady spożywcze. W dalszej perspektywie w ramach projektu powstanie plan mający prowadzić do powstania bardziej zasobooszczędnej Europy.

opublikowano: 2015-08-04
Komentarze


Polityka Prywatności