Europejscy producenci suszonej żywności oraz małe i średnie przedsiębiorstwa (MŚP) zajmujące się przetwórstwem spożywczym borykają się z szeregiem problemów, dotyczących niskiej jakości produktów, nadmiernego zużycia energii podczas suszenia surowców oraz negatywnego wpływu na środowisko.
Finansowany ze środków UE projekt
STEAMDRY (Superheated steam-based process for low energy and high quality drying of food and food residues) ma na celu dostarczenie wysokiej jakości przetworzonych produktów spożywczych, a jednocześnie uczynienie procesu suszenia bardziej energooszczędnym i przyjaznym dla środowiska.
Środkiem do tego celu ma być opracowanie szeregu nowych rozwiązań. Zbudowano prototypową suszarnię, cechującą się lepszym przenikaniem ciepła. Rozpoczęły się także prace nad technologią usuwania pyłu i cząstek ze strumienia. Dzięki temu strumień można ponownie wykorzystywać, minimalizowane są czynności konserwacyjne i obniżane jest zużycie energii.
Partnerzy projektu opracowują system kontroli procesu, który bada aromat żywności przed, podczas i po suszeniu. Opracowywany i projektowany jest czujnik sprawdzający jakość suszonej żywności, w tym obecność niebezpiecznych związków aromatycznych. Zidentyfikowano różne związki obecne w owocach i warzywach. Po zakończeniu budowy czujnika zostanie on zintegrowany z systemem.
W ramach projektu STEAMDRY opracowywane są nowoczesne narzędzia umożliwiające skuteczniejsze suszenie owoców i warzyw w sposób zrównoważony, z poszanowaniem środowiska naturalnego. Dzięki zachowaniu wartości odżywczej i kalorycznej oraz aromatu, producenci żywności i MŚP będą mogli zmienić negatywne opinie konsumentów oraz zwiększyć sprzedaż suszonych produktów spożywczych.