Poprawa jakości żywności suszonej

Sektor żywności suszonej w Europie przeżywa kryzys ze względu na rosnące obawy dotyczące jej jakości oraz na coraz większe wymagania konsumentów. Celem unijnej inicjatywy jest odwrócenie tego trendu i poprawienie konkurencyjności poprzez opracowanie innowacyjnej technologii suszenia produktów bez pogarszania ich jakości.

Europejscy producenci suszonej żywności oraz małe i średnie przedsiębiorstwa (MŚP) zajmujące się przetwórstwem spożywczym borykają się z szeregiem problemów, dotyczących niskiej jakości produktów, nadmiernego zużycia energii podczas suszenia surowców oraz negatywnego wpływu na środowisko.

Finansowany ze środków UE projekt STEAMDRY (Superheated steam-based process for low energy and high quality drying of food and food residues) ma na celu dostarczenie wysokiej jakości przetworzonych produktów spożywczych, a jednocześnie uczynienie procesu suszenia bardziej energooszczędnym i przyjaznym dla środowiska.

Środkiem do tego celu ma być opracowanie szeregu nowych rozwiązań. Zbudowano prototypową suszarnię, cechującą się lepszym przenikaniem ciepła. Rozpoczęły się także prace nad technologią usuwania pyłu i cząstek ze strumienia. Dzięki temu strumień można ponownie wykorzystywać, minimalizowane są czynności konserwacyjne i obniżane jest zużycie energii.

Partnerzy projektu opracowują system kontroli procesu, który bada aromat żywności przed, podczas i po suszeniu. Opracowywany i projektowany jest czujnik sprawdzający jakość suszonej żywności, w tym obecność niebezpiecznych związków aromatycznych. Zidentyfikowano różne związki obecne w owocach i warzywach. Po zakończeniu budowy czujnika zostanie on zintegrowany z systemem.

W ramach projektu STEAMDRY opracowywane są nowoczesne narzędzia umożliwiające skuteczniejsze suszenie owoców i warzyw w sposób zrównoważony, z poszanowaniem środowiska naturalnego. Dzięki zachowaniu wartości odżywczej i kalorycznej oraz aromatu, producenci żywności i MŚP będą mogli zmienić negatywne opinie konsumentów oraz zwiększyć sprzedaż suszonych produktów spożywczych.

opublikowano: 2015-10-26
Komentarze


Polityka Prywatności