Projekt
CHANCE (Low cost
technologies and traditional ingredients for the production of
affordable, nutritionally correct foods improving health in population
groups at risk of poverty) skupiał się na potrzebie wprowadzenia taniej
żywności o wysokich wartościach odżywczych. W ramach projektu zbadano
możliwości wykorzystania ekonomicznych technologii i tradycyjnych
składników do wytworzenia produktów żywnościowych umożliwiających
zoptymalizowanie diety, a w konsekwencji zdrowia populacji zagrożonych
ubóstwem.
We wszystkich pięciu krajach uczestniczących w projekcie CHANCE zebrano informacje na temat nawyków żywieniowych, aby opisać schematy żywieniowe populacji zagrożonych ubóstwem w porównaniu z populacjami zamożnymi. Schematy konsumpcji żywności i średnią ilość spożywanych składników odżywczych porównano z zaleceniami, aby zidentyfikować najważniejsze problemy żywieniowe.
Odkryto niektóre powszechne tendencje, np. tendencję do częstszego spożywania płatków śniadaniowych, produktów mięsnych, jajek i cukru w większości grup zagrożonych ubóstwem niż w odpowiadających im grupach zamożnych. Ponadto spożycie owoców i warzyw w grupach zagrożonych ubóstwem było niższe, podobnie jak spożycie produktów mlecznych. Oprócz tego w grupach zagrożonych ubóstwem stwierdzono znacznie niższe spożycie najważniejszych witamin.
Zespół projektowy ustalił, że status ekonomiczny nie jest główną przyczyną najważniejszych problemów żywieniowych, ale moc nabywcza może stanowić istotny element w ich rozwiązaniu przy pomocy bardziej odżywczej żywności. Taka żywność powinna być możliwie najtańsza, aby zmienić na status żywieniowy grup zagrożonych ubóstwem.
Dane zebrane wśród grup zagrożonych ubóstwem w pięciu krajach uczestniczących w projekcie pokazują, że najczęściej spożywane produkty lub grupy produktów to biała mąka, szynka, ser (miękki i twardy) i pomidory (w formie pasty, przecieru, keczupu lub soku). W ramach projektu CHANCE opracowano tanie składniki odpowiednie do przygotowania posiłków dla konsumentów z grup zagrożonych ubóstwem. Do takich posiłków zaliczają się: gotowana szynka z 5% zawartością wątróbki, pasta pomidorowa, ser do pizzy oraz otręby wzbogacone w błonnik.
W ramach projektu opracowano prototypy niektórych tanich i smacznych posiłków, w tym chleba bogatego w błonnik, zupy jagodowej, dżemu jagodowego i soku z jagód. Po zbadaniu metod wytwarzania wszystkich prototypów żywności opracowanych w ramach projektu CHANCE w istniejących zakładach przemysłowych stwierdzono, że nie ma potrzeby wprowadzania znacznych ulepszeń w dostępnych strukturach.
Populacje zagrożone ubóstwem często wybierają tanie jedzenie o niskiej wartości odżywczej. Projekt umożliwi ograniczenie problemów społecznych powiązanych z ubóstwem poprzez umożliwienie większej liczbie Europejczyków stosowania zdrowszej i tańszej diety.