Jako że wzrasta globalne zapotrzebowanie na mięso, wzrasta również
zapotrzebowanie na pasze zawierające białko. Obecnie soja i mączka rybna
stanowią główne źródło białka w paszy dla zwierząt. Są one w większości
importowane z Ameryki Północnej i Południowej.
Uczestnicy finansowanego przez UE projektu
PROTEINSECT (Enabling the exploitation of insects as a sustainable source of protein for animal feed and human nutrition) mają na celu użycie w większości niewykorzystanego potencjału białka owadziego do zmniejszenia presji wywieranej na zasoby roślin i ryb.
We współpracy z Chinami, Ghaną i Mali, uczestnicy projektu PROTEINSECT badają trzy gatunki much, których larwy są częścią naturalnej diety ryb, kurcząt i trzody chlewnej. Poddaje się je obecnie intensywnym badaniom i przystosowuje do produkcji masowej. Dodatkową ich zaletą jest możliwość karmienia ich odpadkami organicznymi.
Poza optymalizacją warunków hodowli much, zespól ocenia jakość i bezpieczeństwo białka pozyskiwanego z larw much. Przeanalizowano próbki pochodzące z rożnych lokalizacji geograficznych, badając je pod kątem obecności ponad 500 potencjalnych zanieczyszczeń chemicznych. U wszystkich stwierdzono wartości mieszczące się w dopuszczalnych limitach maksymalnych, z wyjątkiem jednego gatunku, u którego wystąpił niepokojący wysoki poziom toksycznego kadmu.
Ważną częścią projektu PROTEINSECT jest ocena i zwiększanie akceptacji społecznej dla spożywania białek pozyskiwanych z owadów. Podczas gdy użycie białka owadziego bezpośrednio w ludzkim pożywieniu może napotkać pewien opór, ponad 70% uczestników ankiety stwierdziło, że jedliby produkty pochodzące ze zwierząt karmionych owadami.
Realizacja koncepcji projektu PROTEINSECT zmniejszy wpływ środowiskowy produkcji białka na paszę zwierzęcą i potencjalnie żywność dla ludzi. Zrównoważone systemy owadziej produkcji mogą również zapewnić źródła innych wartościowych produktów takich jak chityna, witaminy i minerały. Co więcej, odpady organiczne pozostałe po hodowli owadów mogą być użyte jako nawozy, potencjalnie zmniejszając użycie niebezpiecznych dla środowiska związków chemicznych.