Naukowcy z UE prowadzą próby i badania genetyczne na wielką skalę w poszukiwaniu odmian jęczmienia i pszenicy, które przynosiłyby wysokie plony, pozostając jednocześnie przyjazne dla środowiska.
W ciągu ostatnich 20 lat produkcja pszenicy w UE spadła, głównie ze
względu na coraz bardziej zmienne warunki klimatyczne. Aby zaspokoić
zapotrzebowanie konsumentów, niezbędne jest zwiększenie odporności i
stabilności zbóż uprawnych przy jednoczesnym podniesieniu wydajności.
Działania w ramach finansowanego przez UE projektu
WHEALBI (Wheat and barley legacy for breeding improvement) mają na celu rozwiązanie tego problemu, poprzez stworzenie bardziej produktywnej i odpornej odmiany pszenicy i jęczmienia za pomocą podejścia multidyscyplinarnego. Do poprawy produkcji pszenicy i jęczmienia w UE wykorzystane zostaną takie dziedziny, jak genetyka, genomika, ekofizjologia, bioinformatyka, biostatystyka, agronomika i socjoekonomika.
Badacze z zespołu WHEALBI rozpoczęli od zgromadzenia ponad 500 odmian pszenicy i jęczmienia do dalszych badań. Odmiany te służą zarówno do prób hodowlanych, jak i do badań genetycznych.
Zapoczątkowano siedem zimowych prób hodowli pszenicy i pięć prób hodowli jęczmienia w różnych lokalizacjach w Europie. Próby te pokażą, które odmiany roślin uprawnych najlepiej nadają się do hodowli w różnych strefach klimatycznych. WHEALBI prowadzi także hodowlę różnych odmian pszenicy i jęczmienia w poszukiwaniu bardziej odpornych nowych podgatunków.
Przeprowadzono staranny przegląd piśmiennictwa z dziedziny genetyki, na podstawie którego wytypowano odpowiednie narzędzia i metody pracy. Przystąpiono do działań z użyciem oprogramowania do przetwarzania danych genetycznych.
Kolejnym aspektem projektu jest poszukiwanie najwyższej jakości i optymalnych cech środowiskowych za pomocą symulacji komputerowej uprawy pszenicy pod nazwą SiriusQuality2.
Owocem działań będą nowe, bardziej odporne odmiany pszenicy i jęczmienia, a także oprogramowanie, które pozwoli hodowcom zastosować efektywniejsze programy hodowlane.