Wyższa wydajność upraw za sprawą biostymulacji

Biolodzy roślin, wspierani ze środków UE, opracowali biostymulant, który zwiększa produkcję żywności, zwalczając stres i choroby w komercyjnych roślinach uprawnych. Przyjazny dla środowiska produkt zawiera mieszankę naturalnych cząsteczek biologicznych.

Coraz większa populacja potrzebuje coraz więcej żywności, a światowy popyt ma zwiększyć się o 50% do roku 2030 i podwoić do roku 2050. Rolnictwu coraz częściej zagraża jednak zmiana klimatu oraz powracające szkodniki i choroby. Z pomocą przychodzi nowe rozwiązanie opracowane w ramach projektu NATUCROP (Crop protection by natural raw material derived biomolecules).

Członkowie projektu NATUCROP stworzyli innowacyjny naturalny środek ochrony i biostymulacji roślin przeznaczony dla branży ogrodniczej i rolnej. Ekologiczny biostymulat trzeciej generacji o szerokim spektrum działania podnosi wydajność produkcji dzięki ograniczeniu stresu wywołanego temperaturą, zasoleniem, suszami czy chorobami.

Biostymulanty roślin zawierają substancje lub drobnoustroje, których rola po zaaplikowaniu na rośliny polega na stymulacji procesów naturalnych. Procesy te usprawniają przyjmowanie składników pokarmowych i ich wydajność, a także zwiększają tolerancję na stres abiotyczny oraz podnoszą jakość upraw.

Produkt ma postać płynu i zawiera cząsteczki biologiczne otrzymane z chityny i wodorostów, które zapewniają skuteczną ochronę pomidorów i pszenicy. Chroni on rośliny przed chorobami grzybiczymi i nadaje się do stosowania za pomocą konwencjonalnych systemów spryskiwania.

W ocenie skuteczności produktu badacze posłużyli się pięcioma roślinami uprawnymi, a były to: pomidor, jęczmień, pszenica, ziemniak i organizm modelowy Arabidopsis thaliana. Przeprowadzono badania przesiewowe biblioteki form użytkowych biostymulantu pod kątem skuteczności w zakresie obniżania stresu biotycznego i abiotycznego.

Naukowcy opracowali szereg narzędzi, aby aktywować proces manipulacji biocząsteczek naturalnych poprzez zmianę ich masy cząsteczkowej, stopnia substytucji i charakterystyki rozpuszczalności. Stworzyli także zbiór narzędzi analitycznych umożliwiających szerszą charakterystykę biostymulantów pochodzących od wodorostów morskich, uzyskując w ten sposób lepszą kontrolę składu produktu.

W ramach projektu NATUCROP powstał produkt, który łączy ochronę roślin z ich odżywianiem. Pozwala też skutecznie i w sposób bezpieczny zastąpić agrochemikalia, które zostały wycofane z rynku ze względów bezpieczeństwa. Ponadto pozwoli utrzymać aktualną wydajność produkcji rolnej.

W efekcie projekt umożliwił stworzenie biostymulantu, odpowiadając tym samym na wyzwania wiążące się z wydajnością upraw i zwiększając ich produktywności, by móc wyżywić rosnącą światową populację. Wyniki projektu NATUCROP pomogą zatem europejskiemu rolnictwu poprawić jakość produkcji, a obywatelom podnieść jakość życia dzięki poszanowaniu środowiska naturalnego.

opublikowano: 2016-02-26
Komentarze


Polityka Prywatności