Bywa, że aż 45% złowionych ryb zostaje odrzuconych ze względu na niewłaściwe metody przechowywania. Międzynarodowy zespół naukowców wspieranych ze środków UE zbadał straty popołowowe w sektorze rybołówstwa, aby pomóc w realizacji wyznaczonych przez OZN milenijnych celów rozwoju w zakresie eliminacji głodu i ubóstwa.
Nowe produkty spożywcze i innowacje wprowadzane do przemysłu spożywczego często nie spełniają pokładanych w nich nadziei. Dokładniejsze poznanie potrzeb konsumentów oraz usprawnienie komunikacji między głównymi graczami w procesie innowacji mogłyby pomóc w rozwiązaniu tego problemu.
Zmniejszenie zużycia zasobów naturalnych i ograniczenie ilości generowanych odpadów to cele, do których powinien dążyć cały świat. Zwiększenie wykorzystania biodegradowalnych materiałów opakowaniowych w Europie o zaledwie 5% pozwoliłoby ograniczyć ilość nieodnawialnych odpadów plastikowych o ponad 300 000 ton.
Biolodzy roślin, wspierani ze środków UE, opracowali biostymulant, który zwiększa produkcję żywności, zwalczając stres i choroby w komercyjnych roślinach uprawnych. Przyjazny dla środowiska produkt zawiera mieszankę naturalnych cząsteczek biologicznych.
Triterpenoidy są bardzo powszechne u roślin i są częścią arsenału obronnego przeciw szkodnikom i chorobom. Uczestnicy unijnego projektu badali przenoszenie genów kodujących te związki chemiczne do roślin uprawnych, które w normalnych warunkach ich nie posiadają.
Możliwe, że uda się niedługo zwiększyć poziom cynku w podstawowych uprawach, takich jak ryż, dzięki wykorzystaniu mechanizmu wiązania cynku, który umożliwia roślinom pobieranie tego niezbędnego mikroelementu z gleby.
Naukowcy przeprowadzili szczegółowe doświadczenia laboratoryjne, aby ustalić, które grupy grzybów glebowych i bakterii rozkładają cząsteczki zawierające siarkę w glebie.
Naukowcy europejscy stworzyli nowe metody i zasoby do opracowania dokładniejszych i bardziej realistycznych modeli rybołówstwa, które mają poprawić sposób oceny zasobów rybnych.
Naukowcy odkryli, w jaki sposób pszenica kontroluje przemieszczanie się substancji odżywczych z liści do rozwijających się ziaren. Prace pomogły opracować niezwykle dokładne mapy genetyczne pszenicy.
Produkty żywnościowe na bazie emulsji są niezwykle obiecujące, ponieważ przynoszą korzyści zdrowotne i finansowe. Inicjatywa UE pozwoliła opracować emulsje błyskawiczne na użytek sektora spożywczego, aby dostarczać zdrowsze produkty żywnościowe i minimalizować koszty.
Chlor jest powszechnie stosowany do mycia owoców i warzyw w warunkach przemysłowych, jednak bezpieczeństwo tej metody jest kwestionowane. W ramach unijnej inicjatywy powstały przyjazne dla środowiska technologie czyszczenia i odkażania produktów spożywczych, pomagające w kontroli bezpieczeństwa żywnościowego.
Naukowcy odkrywają, jak siewki wykorzystują gromadzone w nasionach lipidy do uzyskiwania energii podczas wzrostu w ciemności oraz dlaczego produkują cukry na drodze fotosyntezy, gdy tylko uzyskują dostęp do światła. Kontrolowanie przełączenia wzrostu w ciemności na wzrost przy dostępie do światła pomoże w tworzeniu roślin bogatych w oleje.
Badacze opracowali bezpieczny system elektroniczny do ponownego użycia wody odpływowej i składników odżywczych w produkcji rolnej.
Naukowcom udało się opracować inteligentne drony, które wykrywają chwasty wśród upraw. Umożliwi to stosowanie herbicydów jedynie w obszarach dotkniętych chwastami.
Rolnictwo to sektor podatny na zmianę klimatu i wszystkie kraje potrzebują elastycznego systemu żywienia, aby ograniczyć jej oddziaływanie. Aby pomóc Europie w dalszym pogłębianiu wiedzy i tworzeniu nowych technologii, które zapewnią zrównoważoną i konkurencyjną produkcję żywności, powołano finansowaną ze środków UE inicjatywę.
Inicjatywa zachęcająca przemysł, władze i naukowców do udziału w badaniach nad rybołówstwem powinna przyczynić się do podejmowania lepszych decyzji politycznych dotyczących zarządzania w europejskim sektorze morskim.
Inżynierowie badawczy badają rolę, jaką odgrywają drobne ziarna piasku (muł) w upłynnianiu gruntu. Na świecie zaobserwowano wiele przypadków upłynnienia gruntu w następstwie trzęsień ziemi, prowadzących do licznych wypadków śmiertelnych i poważnych uszkodzeń budynków i infrastruktury.
Poprzednie finansowane przez UE projekty ulepszyły pomysły, narzędzia i elementy infrastruktury, aby zachęcić Europejczyków do przestrzegania wskazówek i zaleceń dotyczących zdrowego żywienia. W celu zwalczania słabej kondycji zdrowotnej i niezdrowego starzenia się uczestnicy obecnej inicjatywy będą razem z małymi i średnimi przedsiębiorstwami (MŚP) promować powyższe kampanie.
Grupa badaczy z UE zajęła się oceną innowacji w sektorze rolnictwa w Tanzanii i Wietnamie. Żaden z tych krajów nie jest szczególnie innowacyjny, choć z różnych przyczyn, takich jak struktura rządów, tradycja i opór przed zmianami. W ramach projektu zaproponowano możliwe kierunki działań.
Naukowcy odkryli nowe sygnały molekularne świadczące o dojrzewaniu winogron i spróbowali wyjaśnić, jak różne geny kontrolują ten proces.
Żywność jest częścią naszego dziedzictwa kulturowego, jednak zapadalność na zaburzenia związane z odżywianiem, takie jak otyłość i cukrzyca, rośnie. W ramach finansowanego przez UE projektu prowadzone są badania nad czynnikami odpowiadającymi za wybory żywnościowe i ich wpływ.
Choć ekosystemy słodkowodne pełnią niezliczone usługi dla ludzkości i przyczyniają się do wzbogacenia bioróżnorodności, w każdej części świata są zagrożone. Jedną z głównych przyczyn zmian zachodzących w ekosystemach słodkowodnych są inwazje biologiczne ze strony gatunków nierodzimych, np. ryb, które z potężną siłą oddziałują na sferę ekologiczną i ewolucyjną.
Wiedza o genach kontrolujących czas kwitnienia roślin uprawnych pozwoli hodowcom określać dokładnie ten czas i uzyskiwać maksymalne zbiory.
Badania nad oceną jakości miąższu pozwolą znacznie usprawnić sortowanie owoców bez konieczności ingerowania w ich wnętrze. Do tego celu naukowcy wykorzystują urządzenia, które częściej widywane są w szpitalach czy laboratoriach.
Dzięki nowemu narzędziu do wspomagania decyzji podczas wytwarzania produktów gotowych do spożycia mniejsze firmy będą mogły lepiej radzić sobie z kwestiami dotyczącymi bezpieczeństwa żywnościowego, takimi jak psucie się i skażenie żywności.