Nie marnuj jedzenia w święta. Pomoże ci aplikacja!

Czy wiesz, że w Polsce marnuje się 9 ton jedzenia rocznie? A według badań Eruostatu dwie trzecie Polaków wyrzuca produkty żywnościowe nawet przed upłynięciem terminu przydatności do spożycia? Problem chcą rozwiązać m.in. studentki Wyższej Szkoły Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie, które wspólnie z kolegami z politechniki stworzyły aplikację „Food My Friend”.

Dzięki aplikacji można znacznie zmniejszyć marnotrawstwo żywności. Pomysł narodził się w okresie poprzedzającym Święta Bożego Narodzenia, kiedy ludzie ogarnięci szałem zakupów gromadzą ogromne ilości jedzenia, którego znaczna część po świętach trafia na śmietnik.

Dlatego postanowiliśmy zająć się tą tematyką i w jakiś sposób przyczynić się do ograniczenia marnotrawstwa żywności w Polsce oraz zwiększyć świadomość społeczeństwa o skali tego zjawiska i jego negatywnych skutkach - mówi Justyna Curzytek, współautorka pomysłu na aplikację.

Fatalne wyniki Polski

Polska znajduje się w czołówce państw europejskich (5 miejsce) zaraz po Wlk. Brytanii, Niemczech, Francji i Holandii pod względem marnotrawienia żywności. W Europie co roku marnuje się 89 ton jedzenia, a w skali całego świata liczba ta sięga 1,3 mld ton - dodaje Adrianna Bomba, studentka WSIiZ, która pracuje nad aplikacją.

Gdyby wyeliminować straty i marnotrawstwo, można by wyżywić na świecie 1 mld głodujących ludzi. A problem wyrzucania jedzenia dotyczy co drugiego Polaka

Co zawiera aplikacja?

Studentki Wyższej Szkoły Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie wraz z kolegami z Politechniki Rzeszowskiej znalazły rozwiązanie - stworzyły aplikację, która podpowiada, co zrobić z nadwyżką żywności w domowej spiżarce lub lodówce. Aplikacja zawiera przepisy i pomysły na to, jak wykorzystać konkretne produkty. Są przepisy na różnorodne dania, desery, przekąski, przetwory, które mogą okazać się pomocne, gdy brakuje pomysłu na wykorzystanie danego produktu lub resztek. Aplikacja zawiera też informacje na temat przechowywania żywności, są porady, jak dobrze zaplanować zakupy i jak nie dać się zmanipulować przez sklepowe triki.

Kim są twórcy aplikacji?

Zespół składa się z czterech członków. Justyna Curzytek i Adrianna Bomba to studentki I roku Aviation Management w Wyższej Szkole Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie. - Odpowiadamy za pisanie tekstów na strony internetowe i do aplikacji, reklamę i pozyskiwanie partnerów - wyjaśnia Justyna Curzytek. Olgierd Grzyb i Kamil Dąbrowski to studenci I roku Informatyki na Politechnice Rzeszowskiej. - Nasi koledzy odpowiadają za tworzenie i prowadzenie stron internetowych oraz za aplikację mobilną - dodaje Adrianna Bomba.

Pomysł już zyskuje dużą popularność. Napisano o nim w National Geographic Polska (http://www.national-geographic.pl/national-geographic/ludzie/nie-wyrzucaj-jedzenia-po-wielkanocy-jak-nie-marnowac-ta-aplikacja-ci-podpowie) oraz na fanpage'u magazynu Świat Wiedzy - dodaje Szymon Taranda z Biura Prasowego Wyższej Szkoły Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie.

Dowiedz się więcej:

Link do sklepu z aplikacją mobilną: https://play.google.com/store/apps/details?id=pl.foodmyfriend

Link do strony internetowej: http://www.foodmyfriend.pl

Link do fanpage'a na facebooku: https://www.facebook.com/foodmyfriend/


opublikowano: 2016-03-24
Komentarze


Polityka Prywatności