Wraz z nadejściem stycznia, wielu z nas, aby dotrzymać postanowień noworocznych, przechodzi na dietę. Dbanie o zdrowie jest bowiem jedną z najczęściej deklarowanych zmian, którą chcemy wprowadzić w nowym roku. Podstawą zdrowej diety powinny być owoce i warzywa, ale czy wiesz, że sok może zastąpić jedną porcję warzyw i owoców w ciągu dnia, co więcej jest źródłem wielu substancji odżywczych, które pozytywnie wpływają na zdrowie? Dowiedz się, jakie zalety mają soki i jaką rolę pełnią w codziennej diecie!
Nie od dziś wiadomo, że prawidłowe żywienie jest jedną z najważniejszych kwestii, które wpływają na zdrowie. Dieta bogata w wartościowe i różnorodne produkty doda nam energii, poprawi samopoczucie w ciągu dnia i może pełnić rolę profilaktyczną w walce z chorobami i infekcjami. Zasady prawidłowego żywienia określa Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, opublikowana przez Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ), zgodnie z którą podstawę naszej diety powinny stanowić warzywa i owoce. Warto wiedzieć, że jedną porcję owoców i warzyw, można zastąpić szklanką (200 ml) 100 % soku. Sok jest łatwym i szybkim sposobem na uzupełnienie cennych dla naszego zdrowia elementów, gdyż soki podobnie jak owoce i warzywa, z których się je robi, stanowią cenne źródło witamin, mikro- i makroelementów, a także substancji o działaniu oksydacyjnym. O jakich konkretnie elementach mowa?
PO PIERWSZE WITAMINY
PO DRUGIE POLIFENOLE
Polifenole to związki, które mogą wykazywać różne aktywności w organizmie, na przykład związki polifenolowe, które są zawarte w soku z aronii mają zdolność do obniżania zawartości cukru we krwi i obniżania ciśnienia, a z kolei te zawarte w sokach z jagód wpływają pozytywnie na wzrok.
PO TRZECIE KAROTENOIDY
Są związkami, z których najbardziej znane to:
WAŻNE!
Warto wiedzieć, że polifenole i karotenoidy, które zawarte są w owocach i warzywach, są naturalnymi źródłami antyoksydantów. Zadaniem antyoksydantów (inaczej przeciwutleniaczy) jest neutralizowanie szkodliwego działania wolnych rodników, które powodują uszkodzenia komórek, przyspieszając starzenie się organizmu i prowadząc do wielu chorób.
PO CZWARTE SOLE MINERALNE
Pierwiastki, takie jak potas, wapń, magnez, fosfor, to właśnie sole mineralne. Strawione owoce czy warzywa, mają odczyn zasadowy, w związku z czym pełnią ważną rolę w utrzymaniu odpowiedniej równowagi kwasowo-zasadowej organizmu, która może być zachwiana przy diecie bogatej w produkty mleczne, zbożowe i mięsne, które dają odczyn kwaśny.
PO PIĄTE BŁONNIK
Pozytywne działanie błonnika jest powszechnie znane, reguluje on pracę układu pokarmowego, poprawiając pracę jelit i zapobiega zaparciom. Błonnik zawarty w sokach ogranicza szybkość wchłaniania cukrów, regulując wahania poziomu glukozy we krwi oraz wpływa na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu w organizmie, pomaga eliminować z organizmu toksyny, kwasy żółciowe, metale ciężkie oraz inne niekorzystne dla zdrowia składniki. Błonnik można znaleźć w sokach, które zawierają miąższ owocowy lub warzywny, czyli w tych naturalnie mętnych lub przecierowych. Szczególnie bogate w błonnik, są przecierowe soki warzywne i warzywno-owocowe.
"Stosując się do zasad prawidłowego żywienia, wpływamy na ogólny stan zdrowia, jak również wspomagamy odporność. Dlatego właśnie dieta powinna być bogata w owoce, warzywa i przetwory z nich pochodzące, takie jak soki i musy, gdyż są one łatwym sposobem na dostarczenie organizmowi tego, co niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania."mówi Barbara Groele, Sekretarz Generalny KUPS. Zatem planując menu nie zapominajmy o sokach, gdyż są łatwym i szybkim sposobem na wzbogacenie naszej codziennej diety.
PAMIĘTAJ!
· 100% sok owocowy zawiera wyłącznie sok wyciśnięty z owoców.
· Do soków owocowych można dodawać witaminy i składniki mineralne.
· Szklanka (200 ml) 100% soku pomarańczowego zaspokaja ok. 50 - 60% dziennego zapotrzebowania na witaminę C.
· Witaminy i składniki mineralne zawarte w 100% soku owocowym korzystnie wpływają na zdrowie
i dobre samopoczucie.
· 100% sok owocowy to wygodny i smaczny sposób na dostarczenie porcji owoców w diecie.