Każdego roku w UE powstaje ponad 130 milionów ton odpadów biologicznych,
których źródłem są kuchnie, ogrody, restauracje i przemysł przetwórstwa
spożywczego. Odpady te stanowią niewyczerpane źródło energii i innych
zasobów, pod warunkiem że będą efektywnie przetwarzane.
Finansowany ze środków UE projekt "Low temperature hydrogen production from second generation biomass" (
HYTIME) ma na celu stworzenie bioreaktora do wytwarzania H2 z odpadów biologicznych.
Uczeni przeanalizowali różne źródła odpadów, w tym skoszoną trawę, słomę oraz owoce i warzywa wyrzucane w supermarketach. Przetestowali także wpływ różnych metod obróbki wstępnej, wykorzystującej parę, rozpuszczone chemikalia i enzymy, na ostateczną wydajność produkcji wodoru.
Wybrano bakterie ze szczepu Caldicellulosiruptor, ponieważ dobrze sprawdzały się one we wcześniejszych eksperymentach związanych z produkcją wodoru. Badano także różne metody monitorowania bioreaktora i zbierania H2.
Laboratoryjny bioreaktor, który uzyskał dobre wyniki w testach, zostanie teraz rozbudowany do skali pilotażowej. Uczeni zbadali i zoptymalizowali procesy zachodzące w prototypowym bioreaktorze.
Po jego zbudowaniu i przetestowaniu, badacze przygotują projekt koncepcyjny komercyjnego wytwarzania wodoru z biomasy drugiej generacji. Bioproces ten umożliwi wykorzystanie odpadów biologicznych oraz zaspokojenie wciąż rosnącego światowego zapotrzebowania na H2.