Imbir cieszy się coraz większą popularnością wśród Polaków - nie tylko jako aromatyczny dodatek do potraw, ale także jako panaceum na wiele dolegliwości. Ten niepozorny korzeń, dzięki olejkom eterycznym oraz substancjom żywicowym, kryje w sobie wiele prozdrowotnych właściwości – niszczy bakterie, działa przeciwbólowo i rozgrzewająco, a nawet… odchudza!
Imbir można przyjmować w wielu postaciach i przyrządzać na setki różnych sposobów - tłumaczy Katarzyna Barwińska General Manager marki Rabenhorst - znanego producenta naturalnych soków ekologicznych, wyciskanych prosto z owoców. Najbardziej aromatyczny i intensywny w smaku jest świeży korzeń, z którego przygotować możemy rozgrzewający napar, doskonały w walce z przeziębieniem, katarem, kaszlem czy gorączką. Podobne właściwości wykazuje także sok z imbiru, dla smaku łączony najczęściej z wieloowocowymi sokami np. na bazie jabłek, winogrona czy ananasa. Sok z imbirem można przygotować samemu w domu albo nabyć gotowy, wybierając z gamy produktów dostępnych na rynku. Decydując się na gotowy sok oszczędzimy sobie pracy i bałaganu, jednak możemy także wpaść w pułapkę producentów, oferujących soki wysoko przetworzone, które niestety mają bardzo niewiele wartościowych składników. Wybierając gotowy sok należy więc zwrócić uwagę, czy nie powstał on z koncentratów, a także czy do jego produkcji wykorzystano metodę powolnego tłoczenia owoców na zimno, która pozwala na zachowanie naturalnych wartości odżywczych owoców i nie prowadzi do eliminacji witamin poprzez poddanie ich obróbce termicznej - dodaje Katarzyna Barwińska z Rabenhorst.
Imbir ceniony jest także za swoje właściwości odchudzające. Dzięki zawartości olejków eterycznych przyspiesza krążenie i stymuluje przemianę materii, a przez to może być pomocny w walce z celulitem. Szeroko znane są także oczyszczające właściwości tego korzenia. Imbir wzmaga wydzielanie soków żołądkowych, przez co przyspiesza procesy trawienne. Dodatkowo kłącze to praktycznie nie zawiera kalorii, za to tłumi poczucie głodu oraz sprawia, że wartości odżywcze przyjmowane z posiłkami są o wiele lepiej przyswajalne. Co ciekawe, imbir znalazł zastosowanie także w kosmetyce - doskonale bowiem wpływa na kondycję włosów oraz pomaga w walce z trądzikiem. Dodatkowo, co szczególnie cieszy kobiety, imbir pobudza krążenie - dzięki temu doskonale sprawdza się nie tylko w kuchni, lecz także w kosmetykach wyszczuplających, modelujących figurę i w zwalczaniu cellulitu.