Rolnictwo, leśnictwo i rybactwo, nauki weterynaryjne

Partnerzy europejskiego projektu są bliscy walidacji prototypu technologii pasywnego radaru bistatycznego (PBR) bazującej na sygnałach Galileo. W pełni wdrożony system może pomóc uprawnionym władzom zapewnić lepszy nadzór morski, łącznie z wykrywaniem i lokalizowaniem nawet nieindeksowanych jednostek.
Partnerzy finansowanego ze środków UE projektu XF-ACTORS informują o swoich pracach nad modelowaniem choroby, które są kluczem do zintegrowanej strategii kontrolowania procesu rozprzestrzeniania się patogenu Xylella fastidiosa (XF), stwarzającego poważne zagrożenie dla sadów oliwnych w południowych Włoszech.
Wraz z powiększaniem się obszarów dennych o niskim stężeniu tlenu na świecie, partnerzy finansowanego ze środków UE projektu HYPOX wskazują na sygnały ostrzegawcze wysyłane przez ekosystemy morskie.
Rozporządzenie Komisji (UE) 432/2012 zawiera szereg wymogów, które muszą spełnić producenci, aby móc zgodnie z prawem reklamować korzyści zdrowotne polifenoli w swojej oliwie z oliwek. Dzięki projektowi OLEUM można teraz wykorzystać prostą metodę w celu wykazania zgodności z tym rozporządzeniem.
W ramach wspieranego ze środków UE projektu PALEOPLANT przeprowadzono szereg analiz genetycznych nasion prehistorycznych, które zaowocowały odkryciem tysiącletniego jęczmienia na Wyspach Kanaryjskich i rzuciły nieco światła na rdzenną historię tych wysp.
Wraz z nadejściem stycznia, wielu z nas, aby dotrzymać postanowień noworocznych, przechodzi na dietę. Dbanie o zdrowie jest bowiem jedną z najczęściej deklarowanych zmian, którą chcemy wprowadzić w nowym roku. Podstawą zdrowej diety powinny być owoce i warzywa, ale czy wiesz, że sok może zastąpić jedną porcję warzyw i owoców w ciągu dnia, co więcej jest źródłem wielu substancji odżywczych, które pozytywnie wpływają na zdrowie? Dowiedz się, jakie zalety mają soki i jaką rolę pełnią w codziennej diecie!
W tym ostatnim wydaniu serii „Wyznaczanie trendów w nauce” w 2016 r. (kiedy będziecie to czytać, autor będzie już cieszyć się świętami w domowych pieleszach), przedstawiamy trzy związane ze świętami Bożego Narodzenia relacje, które w tym świątecznym okresie trafiły na czołówki doniesień w mediach.
Finansowany ze środków UE zespół, pracujący pod kierunkiem szkockiej uczelni, wykorzystuje wirtualne larwy koralowców do przetestowania w jakim stopniu rezerwaty morskie są w stanie przeciwstawić się zmianie klimatu.
100% soki i musy owocowo-warzywne to idealna alternatywa dla świeżych owoców i warzyw. Szczególnie w okresie zimowym pozwalają one dostarczyć organizmowi niezbędnych witamin i minerałów. Zarówno Światowa Organizacja Zdrowia, Instytut Żywności i Żywienia oraz eksperci zalecają spożywanie soków i musów, które z powodzeniem mogą zastąpić jedną porcję warzyw i owoców dziennie. Jednak wokół tych produktów narosło wiele mitów, które sieją wątpliwość – w tym artykule postaramy się je rozwiać!
Nowe badania wspomagane z budżetu dofinansowanego ze środków UE projektu TRIFORC pokazały, że zmiana kodu genetycznego jednego aminokwasu w roślinie inicjuje proces wytwarzania nowego produktu naturalnego, który mógłby zostać wykorzystany na wiele sposobów, w tym do podnoszenia odporności.
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Odpowiednio zbilansowane, bogate w błonnik pomaga regulować apetyt w trakcie całego dnia, dzięki czemu nie grożą nam nagłe i nieprzyjemne ataki głodu. Dodatkowo pomoże nam ono osiągnąć pełnię naszych możliwości intelektualnych oraz sił fizycznych. Wszyscy wiemy, dlaczego regularne jedzenie śniadań jest tak ważne, jednak często brakuje nam pomyysłów na szybkie i pożywne posiłki. Z pomocą przychodzi dietetyk Zuzanna Antecka.
Niedawno opublikowane wyniki badań, korzystające po części ze wsparcia finansowanego ze środków UE projektu NEOMILK, przedstawiają szeroką gamę dowodów na prehistoryczną produkcję mleka na południu Europy.
W sezonie 2015/2016 od września do stycznia zanotowano łącznie 1 632 513[1] przypadków zachorowań na grypę. Prawie 80 proc. Polaków próbuje leczyć się na własną rękę[2]. Z reguły zapominamy, że najlepsza jest profilaktyka – duża dawka witaminy C, sen, zbilansowana dieta i trochę ruchu. Jak wzmocnić odporność zimą?
Amerykańska organizacja pozarządowa EWG co roku przygotowuje raport dotyczący - warzyw i owoców najbardziej zanieczyszczonych pestycydami - powstaje w ten sposób tzw. brudna dwunastka, czyli lista produktów, które w zasadzie powinniśmy kupować w sklepach z żywnością ekologiczną. Wiele owoców i warzyw z tej niechlubnej listy znajduje się na niej rokrocznie, a prym wiodą… jabłka.
W ramach nowych badań, które uzyskały wsparcie finansowanych ze środków UE projektów STILTS i NEUROFAST, odkryto, że osoby będące nosicielami wariantów określonego genu wykazują podwyższoną preferencję dla żywności z wysoką zawartością tłuszczu i obniżoną – dla słodkiej.
Unijni naukowcy opracowali system do monitorowania w czasie rzeczywistym przetwórstwa żywności w zakładach przemysłowych – innowacja, która może mieć realny potencjał komercyjny.
Oparte na współpracy i finansowane przez ERBN badania w ramach projektu CACH przynoszą pierwsze namacalne dowody na to, że organizmy głębinowe połykają mikrodrobiny plastiku przedostające się do oceanów na całym świecie. Ustalenie to zbiega się w czasie z ważnym momentem, kiedy kilka rządów rozważa wprowadzenie zakazu stosowania mikrogranulek, najczęściej występujących w przyborach toaletowych i środkach czystości.
W Polsce jabłka są najbardziej popularnym owocem. Według danych GUS za rok 20151 średnio, na miesiąc, przeciętny Polak spożywał 3,6 kg owoców i ich przetworów. Najchętniej jedliśmy właśnie jabłka – 1,10 kg/osobę miesięcznie. Warto zachęcać do sięgania po nie zwłaszcza dzieci, bo jak pokazują badania, spożycie jabłek oraz produktów z nich powstałych, może przyczynić się do obniżenia ryzyka wystąpienia otyłości.
Wyniki nowych badań pokazują, że poszczególne osobniki zęboszczurów kolonijnych pełnią różne role w zależności od wieku i to wiek, a nie kasta społeczna, warunkuje zmiany ich zachowań.
Zrównoważona uprawa roślin wolnych od patogenów to jeden z najbardziej naglących problemów człowieka, zważywszy na prognozowany wzrost populacji i zagrożenie, jakie stwarza zmiana klimatu dla gruntów rolnych. To niewiarygodne, ale badania gatunku skromnych chrząszczy żyjących na drzewach mogą przynieść pewne rozwiązania.
Jednym z najczęściej zadawanych pytań przy wyborze kawy jest - czy nie jest kwaśna? Według sprzedawców, 7 na 10 klientów zadaje to pytanie przy wyborze kawy. Choć eksperci są zgodni, że jakość kawy nie jest jednoznacznie związana z jej złym smakiem. Czy zatem powinniśmy polegać jedynie na tym aspekcie? Eksperci twierdzą, że należy odróżnić dwa rodzaje kwaśności - dobrą i złą.
Finansowani ze środków UE naukowcy przeanalizowali nowe sposoby szybkiego wykrywania patogenów zakaźnych – takich jak wirusy wścieklizny i grypy – aby zapobiegać pandemiom.
Szklanka soku owocowego może być jedną z zalecanych porcji owoców dziennie. Tymczasem pojawiają się obawy, gdy sięgamy po soki, ponieważ narosło wokół nich sporo mitów. Efekt jest taki, że zaczynamy pomijać w codziennej diecie ważne źródło pochodzących z owoców witamin i innych składników odżywczych.
Mniej białka, a więcej warzyw i owoców - tak powinna wyglądać zdrowa dieta latem. W upalne dni nasz organizm nie potrzebuje dodatkowych kalorii i dlatego powinniśmy sięgać po lżejsze i zdrowe przekąski. Co najlepiej jeść i pić żeby w upał dobrze się czuć i wzmocnić swoją odporność?
Unijni naukowcy opracowali narzędzia i wytyczne, aby wspomóc ochronę europejskich łańcuchów przypraw i ziół przed zamierzonym, przypadkowym i naturalnym zanieczyszczeniem biologicznym i chemicznym.
Poprzednie
Następne
Kanał RSS dla tej listy


Polityka Prywatności