Rolnictwo, leśnictwo i rybactwo, nauki weterynaryjne

Konsorcjum badawcze przyjrzało się kilku gatunkom wodorostów, które mogłyby posłużyć za zamienniki soli w żywności przetworzonej.
Kasze królują na polskich stołach od kilku dobrych lat, w sklepach jest ich coraz większy wybór. Jemy je, bo są zdrowe, nietuczące, są smaczne na słono i słodko i są świetną alternatywą dla ziemniaków. A szczególnie zdrowe są dla kobiet w ciąży.
Czekolady nie możemy zrobić w warunkach domowych i m.in dlatego tak cenimy w niej dobrą jakość. Z łatwością odróżniamy tabliczkę z ,,wyższej półki” od wyrobu czekoladopodobnego. Sprawdź co decyduje o jakości czekolady?
Unijny projekt pomaga zwiększyć potencjał badawczy, zmodernizować infrastrukturę i poprawić ochronę praw własności intelektualnej w jednym ze wschodnioeuropejskim ośrodków doskonałości w dziedzinie akwakultury.
Naukowcy przeprowadzili badania genetyczne modelowego systemu rośliny uprawnej i chorobotwórczego grzyba, aby znaleźć sposoby na wydłużenie odporności roślin na choroby grzybicze.
Innowacyjna technologia, umożliwiająca hodowcom monitorowanie stanu zdrowia i wzrostu zwierząt, może już wkrótce pomóc w zaspokojeniu rosnącego popytu na mięso wieprzowe.
Naukowcy badają szereg półnaturalnych siedlisk położonych w pobliżu ziem uprawnych, aby określić ich wkład w produktywność rolnictwa oraz ustalić, jak najskuteczniej wykorzystać ich usługi.
Światowe zapotrzebowanie na mięso stale wzrasta i aby je zaspokoić, gospodarstwa rozwijają się szybciej niż kiedykolwiek wcześniej, przez co rolnicy mają mniej czasu na kontakt z poszczególnymi zwierzętami. Celem unijnej inicjatywy jest przeanalizowanie wartości dodanej technologii, która umożliwia automatyczne, całodobowe monitorowanie zwierząt w celu ograniczenia negatywnych skutków społeczno-ekonomicznych i środowiskowych.
Pod względem ceny detalicznej, jaką konsument płaci za kupowaną kawę, Polska zajmuje trzecie miejsce w Europie, po Francji i Bułgarii. Jest to głównie spowodowane tym, że najwięcej kawy importuje się bezpośrednio z krajów, które zajmują się jej uprawą, bez pośrednictwa dużych europejskich dostawców kawy. Jak pokazują prognozy, w przyszłości trend związany z eksportem kawowych ziaren bezpośrednio od ich plantatorów będzie się stale umacniać.
Trend na zdrowe odżywianie intensywnie rozwija się od wielu lat i zatacza coraz szersze kręgi. Coraz bardziej świadomie dobieramy składniki codziennego menu. Nikt nie ma wątpliwości, że nieodłącznym elementem prawidłowej diety są warzywa i owoce. Ale zaledwie 9% badanych wskazuje[1], że do grupy produktów istotnych dla zachowania zdrowej i zrównoważonej diety należą soki. A przecież sok to sok – nazwa stosowana tylko dla naturalnego produktu. Jednodniowy czy pasteryzowany z dłuższym terminem przydatności do spożycia jest źródłem tych samych witamin i substancji odżywczych, które były w warzywach i owocach, z których sok został wykonany.
Zastanawiasz się jakie tłuszcze wybierać do codziennego użytku w kuchni? W pismach i internecie krąży mnóstwo porad i opinii dotyczących tego na czym smażyć i piec oraz czym najlepiej smarować kanapki. Ale co na ten temat mówią specjaliści w zakresie żywności i żywienia? Dr Lucyna Pachocka z Ogólnopolskiego Centrum Dietetyki Instytutu Żywności i Żywienia poleca najlepsze tłuszcze do różnych zastosowań.
Uczestnicy unijnego projektu prowadzą działania potrzebne do budowy europejskiej sieci badań w dziedzinie organizmów modyfikowanych genetycznie (GMO) z pożytkiem dla zdrowia, środowiska i społeczeństwa.
Badacze z UE opracowali zaawansowany system opakowania żywności, który zmniejsza ilość odpadków i zanieczyszczenia, a także ogranicza przyszłe koszty środowiskowe związane z materiałami opakowaniowymi.
Popyt na produkty piekarnicze jest codziennie tak samo wysoki, co wymusiło zmianę procesów stosowanych w branży piekarniczej. Badacze zajęli się doskonaleniem specjalistycznych komór klimatycznych.
Uczestnicy unijnej inicjatywy badają, w jaki sposób europejskie rolnictwo może przystosować się do skutków środowiskowych zmiany klimatu.
Sektor żywności suszonej w Europie przeżywa kryzys ze względu na rosnące obawy dotyczące jej jakości oraz na coraz większe wymagania konsumentów. Celem unijnej inicjatywy jest odwrócenie tego trendu i poprawienie konkurencyjności poprzez opracowanie innowacyjnej technologii suszenia produktów bez pogarszania ich jakości.
Naukowcy z UE opracowują inteligentne opakowania spożywcze, których wygląd odzwierciedla zmiany składu chemicznego i temperatury wskazujące na psucie się żywności. Kombinacja materiałów i czujników umożliwia wykrywanie etanolu i innych substancji oraz przesyłanie danych do specjalnych skanerów.
Europejscy biolodzy zajmujący się rybami badali stadne zachowania tuńczyka wokół obiektów pływających. Informacje te przyczynią się do zrównoważonego zarządzania łowiskami.
W ramach unijnego projektu przetestowano nowe technologie umożliwiające zwalczanie patogenów, ograniczenie śmiertelności i poprawę wzrostu w ciągu życia, przekazywania odporności przez matkę oraz jakości mięsa wieprzowego i drobiowego.
Naukowcy badają szereg siedlisk położonych w pobliżu ziem uprawnych, aby określić ich wkład w produktywność rolnictwa oraz ustalić, jak można by najskuteczniej wykorzystać ich usługi.
Europejscy naukowcy badali glikolizację — bardzo ważny proces biochemiczny zachodzący w roślinach, który po modyfikacji pozwoli poprawić wydajność upraw.
ToSposób w, jaki unijny system polityczny jest w stanie zarządzać interesami zorganizowanych grup lobbingu rolniczego, pozwala uzyskać informacje na temat procesów tworzenia i reformowania polityki w UE.
75% rodziców wskazuje na warzywa jako na produkty, które są niezbędnym elementem zdrowej diety[1] . Niestety zachęcenie dziecka do jedzenia warzyw, często bywa dużym wyzwaniem. Dzieci nie chcą jeść warzyw, ponieważ ich smak, zapach i forma są im obce i często mniej przyjemne od innych produktów. Jednak obecność warzyw w diecie dziecka ma kluczowe znaczenie dla jego zdrowia, prawidłowego rozwoju oraz kształtuje właściwe nawyki żywieniowe. Jak zatem poradzić sobie z oporem dzieci przed jedzeniem warzyw podpowiada dr n. hum. Justyna Korzeniewska, psycholog dziecięcy.
Ostatnie badania wykazały, że działalność mieszana (uprawy rolne połączone z hodowlą zwierząt) jest wykonalną metodą zwiększenia zrównoważoności i wydajności rolnictwa europejskiego.
Metoda zautomatyzowanej oceny jakości mięsa może zwiększyć wartość produktów z mięsa oddzielonego mechanicznie poprzez klasyfikowanie ich według jakości.
Poprzednie
Następne
Kanał RSS dla tej listy


Polityka Prywatności