Oceanolodzy porównali skład społeczności swobodnie żyjących bakterii w Oceanie Atlantyckim z innymi kojarzonymi z pewnym typem zooplanktonu, znanym jako widłonogi. Wyniki dają cenny wgląd w procesy biologiczne i geochemiczne, które zachodzą na otwartym oceanie.
W przeprowadzonym niedawno projekcie badawczym analizowano wpływ złego żywienia na długość życie i sukces reprodukcyjny zeberek.
Badacze w UE budują i testują zautomatyzowany skaner do szybkiego pomiaru zawartości mięsa i tłuszczu w tuszach wieprzowych.
Naukowcy wykorzystali zaawansowane narzędzia z zakresu biologii molekularnej do poprawy asymilacji fosforu u popularnej rośliny uprawnej zwanej prosem włoskim.
W obliczu trudnych warunków gospodarczych nowe konsorcjum badawcze promuje wśród hodowców tytoniu hodowlę alternatywnej rośliny uprawnej.
W przeprowadzonym niedawno projekcie badawczym zbadano, w jaki sposób rośliny kontrolują postęp kwitnienia i owocowania.
Nasze zafascynowanie zdolnością kameleona do zmiany koloru jest tak ogromne, że określenie „kameleon” weszło do powszechnie używanego słownictwa. Opisuje także osobę, która często i łatwo zmienia swoje usposobienie i poglądy stosownie do sytuacji, w jakiej się znajdzie. W tym tygodniu naukowcy ujawnili, w jaki sposób jaszczurce udaje się ten trik. Nie odnieśli się jednak w żaden sposób do mechanizmu kameleonowych zachowań u ludzi!
Christophe Cotillon, koordynator projektu SUCCIPACK, omawia technologię opakowań spożywczych PBS, która może niebawem trafić na rynek.
Strony zainteresowane technologią chłodzenia podjęły współpracę, aby zbadać i opracować nowe technologie na rzecz efektywniejszego wykorzystania energii i przechowywania żywności.
Naukowcy ustalili, w jak sposób populacje podobnych afrykańskich gatunków ptaków wpływają na zachowanie i wygląd swoich kuzynów
W ramach zakończonego niedawno projektu badawczego opracowano modele pomagające w szacowaniu toksyczności substancji dla różnych gatunków zwierząt.
W ramach finansowanego przez UE projektu badane są dodatki do chleba, biszkoptów i soków w postaci naturalnych substancji pochodzących z mleka i ziemniaków.
Naukowcy szukają sposobów na zwiększenie zawartości kwasów tłuszczowych omega-3 w rybach hodowlanych przy pomocy suplementów pokarmowych.
W ramach unijnego projektu opracowywana jest metoda określania i certyfikowania składu pasz zwierzęcych przy pomocy metod genetycznych. Uczestnicy projektu wybrali 31 gatunków mających wchodzić w skład pasz, a jak dotąd skuteczne wykrywanie docelowego DNA umożliwiają dwie procedury badawcze.
Naukowcy pracują nad modelami i narzędziami o zastosowaniu przemysłowym, które umożliwią efektywną i przyjazną ekologicznie produkcję drobiu i wieprzowiny.
Badacze stworzyli biblioteki referencyjne DNA dla różnych for organizmów morskich i słodkowodnych w Portugalii.
Europejscy producenci skorupiaków są teraz lepiej przygotowani do diagnozowania i kontrolowania wybuchów chorób w swoich hodowlach.
Dzięki finansowaniu ze środków UE pewien irlandzki instytut badawczy znalazł się w czołówce ośrodków badań w dziedzinie rolnictwa i ogrodnictwa na Ziemi i poza nią.
Naukowcy opracowali system czujników, który — jako pierwszy — umożliwi rolnikom ocenę stanu składników odżywczych ich gleby w dowolnym czasie i miejscu.
Dzięki dofinansowaniu ze środków UE międzynarodowa sieć może wspierać działania na rzecz ochrony roślin.
Problem strat żywności i paszy w wyniku skażenia mykotoksynami występuje dość powszechnie na całym świecie. Konsorcjum firm rozwija prototypowe testy na obecność mykotoksyn z myślą o zastosowaniach komercyjnych.
Blisko jedna trzecia żywności produkowanej na potrzeby człowieka na całym świecie marnuje się lub staje się odpadem, co prowadzi do trwonienia i wyczerpywania zasobów naturalnych i ludzkich. Europejscy naukowcy opracowują opłacalne technologie, które pozwolą lepiej gospodarować odpadami spożywczymi.
Naukowcy zbadali białka transportujące fosforan zarówno u roślin, jak zwierząt. Metabolizm fosforanu ma niezwykle istotne znaczenie dla współczesnego rolnictwa.
Badacze opracowali nowy sposób pasteryzacji miodu bez pozbawiania go wartości odżywczych i obniżania jego jakości.
Zrozumienie epidemiologii chorób jest kluczowe dla podjęcia stosownych środków interwencyjnych. Dzięki ocenie wpływu różnych strategii na dobrostan świń, model prognozujący mógłby znacząco wspomóc takie interwencje.